Geplaatst op 24 maart 2021

11 april: Herdenking bevrijding kamp Westerbork

Op 11 april 2021 herdenkt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de bevrijding van het kamp in samenwerking met de NOS. De herdenking, met overdenkingen van onder meer kampoverlevende Eva Weyl en Virry de Vries Robles en onderduikoverlevende Hans Dresden, is live te volgen op televisie; vanaf 10:50 uur op NPO 2.

Op 12 april 1945 bevrijdde het Canadese leger ruim 850 Joodse gevangenen in kamp Westerbork. Toen de tanks uit de richting van het Oranjekanaal kwamen aanrijden en stopten bij de slagboom van het kamp, stoof iedereen ernaartoe. Velen sprongen bovenop de tanks.

De families van Eva Weyl en Hans Dresden wisten met elkaars hulp kamp Westerbork te overleven. Sinds 1945 vieren Hans en Eva de bevrijding van het kamp op 12 april elk jaar samen. Op 11 april 2021 spreken zij samen een overdenking uit op het terrein van Kamp Westerbork. Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van 6 jaar in het kamp en maakte de bevrijding daar mee. Ruim 2,5 jaar zat zij gevangen. Hans Dresden zat met haar zus ondergedoken toen haar ouders met het laatste transport uit Amsterdam in kamp Westerbork aan kwamen. Mede met hulp van hun buren in het kamp, de familie Weyl, wisten Sam en Henny Dresden tot de bevrijding in Westerbork te blijven.

Tijdens de herdenking op 11 april draagt Sintezza Bluma Meinhardt een gedicht voor op de muziek van het Romeny Jag ensemble ter nagedachtenis aan de Sinti en Roma die in kamp Westerbork gevangen zaten en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.  Kampoverlevende Virry de Vries Robles spreekt een persoonlijke getuigenis uit over het moment dat kamp Westerbork bevrijd werd. Zij maakte het mee. Bert Vos draagt twee gedichten van zijn moeder Ida Vos voor uit de bundel 35 Tranen met muzikale ondersteuning van Erica Roozendaal, beide van The Klezmer Society. Kampoverlevende Rabbijn Ies Vorst sluit het herdenkingsprogramma af.

Tussen juli 1942 en april 1945 werden uit kamp Westerbork 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders naar het Oosten weggevoerd. In totaal keerden slechts 5.000 mensen terug.

De herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork is live te zien op televisie en www.npostart.nl/live, van 10:50 uur tot 12:00 uur op NPO2. Die zondag zendt NOS om 19:22 uur een programma uit met een terugblik op de herdenking. De herdenking op 11 april wordt mogelijk gemaakt met steun van het vfonds.

De herdenking vindt dit jaar plaats zonder publiek, in verband met de maatregelen tegen corona is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.

Bron: Kamp Westerbork | Foto: Pixabay


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.