Samenleven
Nederland kent een kleurrijk levensbeschouwelijk landschap. Alleen al in Amsterdam zijn aanhangers van meer dan 150 geestelijke stromingen te vinden. Ondanks die enorme diversiteit – ook binnen de geloofsgemeenschappen – worden ook vaak wegen voor samenwerking gevonden. Bijvoorbeeld rond maatschappelijke vraagstukken.
De dialoog met het levende Jodendom aangaan, betekent daarom niet alleen dat over religieuze zaken wordt gesproken. Soms is dat ook veel ingewikkelder dan elkaar weten te vinden bij thema’s die in de samenleving spelen. Bijvoorbeeld discriminatie of antisemitisme, het vluchtelingenbeleid en solidariteit met de sociaal zwakkeren. Ook de plaats van religie in het publieke domein vormt een steeds belangrijker thema.
Antisemitisme
De moord op zes miljoen Joden door de nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is misschien wel de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis. Toch staat het antisemitisme dat Adolf Hitler en zijn geestverwanten tot een moordzuchtige ideologie ontwikkelden niet op zichzelf. Antisemitisme is een hardnekkige constante uit de Europese geschiedenis. Soms gevoed door christelijke opvattingen over de rol van het Jodendom maar ook door politieke, culturele en andere elementen.
De Staat Israël
In de dialoog met het Jodendom speelt de staat Israël een bijzondere rol. Israël is ontstaan om Joden uit de hele wereld een veilige thuishaven te bieden. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan en dat roept nog steeds veel vragen en spanningen op. Ook binnen de Joodse gemeenschap. Kritiek van niet-Joden op de politieke keuzes die Israëlische regeringen maken, wordt soms beantwoord met twijfel aan de loyaliteit met het Joodse volk of zelfs gezien als een verkapte vorm van antisemitisme. Ook veel christenen erkennen de bijzondere positie van de staat Israël maar hebben vraagtekens bij bijvoorbeeld de positie van (christelijke) minderheden in het land, de toekomst van Jeruzalem en de manier waarop Israël omgaat met de zogeheten bezette gebieden.
Reizen
Israël: Israël is ook voor veel katholieken een bijzondere bestemming. Het Heilig Land, wordt het daarom onder katholieken ook wel genoemd. Tijdens vakanties of pelgrimages komen zij langs talloze plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Jezus of voor de eerste christenen. Maar een reis naar Israël biedt ook de gelegenheid kennis te maken met het hedendaagse Jodendom in al zijn vormen.
Auschwitz: een bezoek aan Polen is moeilijk denkbaar zonder bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz langs te gaan, dat symbool staat voor de systematische en genadeloze moord op miljoenen Joden. De nazi’s veranderden deze en andere concentratiekampen tot fabrieken des doods, waarin op gruwelijke wijze zo efficiënt mogelijk Joodse vrouwen, mannen en kinderen uit de weg werden geruimd.