Geplaatst op 23 april 2018

Ophef over horecaplannen synagoge Deventer

 

 

De Grote Synagoge van Deventer waar sinds 2010 de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna samenkomt, is verkocht en dreigt te worden verbouwd tot een foodhall.

Het gebouw – een rijksmonument – was vanaf 1951 eigendom van de plaatselijk Christelijke Gereformeerde kerk. Vanwege verhuisplannen van dit protestantse kerkgenootschap werd gezocht naar een nieuwe eigenaar. Ondanks de monumentale status bleek de gemeente geen belangstelling te hebben. Na een openbare verkoop kwam het pand in handen van een bekende horecaondernemer in Deventer, die aankondigde er een hippe eetmarkt van te willen maken.

De Joodse Masorti gemeenschap Beth Shoshanna is ontzet over de horecaplannen. Volgens voorzitter Tom Fürstenberg wordt zo het voortbestaan van de Joodse gemeente in Deventer bedreigd. Hij heeft vooral kritiek op de gemeente Deventer die het pand had moeten kopen. De gemeente geeft aan principieel niet te investeren in ‘religieuze gebouwen’. Het feit dat de synagoge in 1941 door NSB’ers kort en klein geslagen werd, speelt voor de gemeente geen rol in de overwegingen. Ook dat steekt Fürstenberg. De horeca ondernemer geeft aan van de plannen af te willen zien als de Joodse gemeenschap voor de volle huur opdraait.

Bron

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.