Geschiedenis

De Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ) is in 1951 opgericht als Katholieke Raad voor Israël. Sommige oprichters hielden zich al voor de Tweede Wereldoorlog bezig met de relatie tussen het jodendom en de Rooms-Katholieke Kerk. Zij bogen zich over de vraag wat het bestaan van het joodse volk voor de Kerk en voor de katholieke theologie betekende.

Maar de echte aanzet tot de oprichting van de Katholieke Raad voor Israël werd gegeven na de moord op zes miljoen joden (de Sjoa) tijdens de Tweede Wereldoorlog en de stichting van de staat Israël in 1948. De Sjoa had een grote schok teweeggebracht. Groepen christenen, ook binnen de katholieke Kerk, vroegen zich af hoe deze misdaad in christelijk Europa had kunnen gebeuren. Waren anti-joodse tendensen in de theologie en de kerken zelf niet op een of andere manier een voedingsbodem geweest voor het antisemitisme van de Nazi’s? De stichting van de staat Israël 1948 wierp weer nieuwe vragen op over het wezen van het jodendom en de verhouding tussen joden en christenen.

In de loop der jaren heeft de Katholieke Raad voor Israël zich ontwikkeld tot dé rooms-katholieke instantie voor dialoog met het jodendom in Nederland. In 1994 werd de Raad daarom een officieel kerkelijk adviesorgaan met een parttime beleidsmedewerker.

Om aan te geven dat het gesprek met het hedendaagse jodendom centraal staat, met name het gesprek met joden in Nederland, draagt de Raad sinds 2018 de naam Katholieke Raad voor het Jodendom.

Foto: KRJ

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.