Nieuws

Vredesconcert: Salaam, Shalom, Selam

Muziek verbindt; het Arabisch-Turks-Hebreeuws-Koor weet dit als geen ander. Onder leiding van Noam Vazana en Selim Dogru worden er muzikale verbindingen gelegd tussen de Arabisch Turkse en Hebreeuwse cultuur. Laat je meevoeren door de prachtige stemmen van dit bijzondere koor en geniet van de prachtige muziek.

Moritz Daniel Oppenheim: “De schilder van de Rothschilds en de Rothschild van de schilders”

In het kader van de Nederlandse filmpremière van de allereerste documentaire over Moritz Daniel Oppenheim, de eerste Joodse kunstenaar met een academische opleiding, nodigt de jonge filmmaker en auteur Isabel Gathof u uit om inzicht te krijgen in het leven en werk van deze bijzondere kunstenaar.

Conferentie Oostmalle: ‘Willen christenen wel van/met Joden leren?’

De 40e theologische conferentie over kerk en Israël wordt op 17 en 18 maart 2020 gehouden te Oostmalle, met als thema: ‘Willen christenen wel van/met Joden leren?’ ‘Veertig jaar tasten, zoeken en vinden in de woestijn.’

12 januari 2020: Lezing Susannah Heschel in Groningen

De vraag waarom christenen hun geloof moesten vormgeven rondom een joodse prediker uit Galilea, heeft joodse geleerden lang beziggehouden. Dit zorgde vaak voor defensief en negatief onderzoek. Vanaf de negentiende eeuw zijn joodse wetenschappers het ontstaan van het christendom op een nieuwe manier gaan bestuderen.

Paus veroordeelt ‘wedergeboorte’ antisemitisme

Paus Franciscus heeft zich uitgesproken over het opgekomen antisemitisme in Europa en de westerse wereld. Dat deed hij tijdens zijn wekelijkse audiëntie in Vaticaanstad. De paus noemt de opgekomen Jodenhaat een ‘onmenselijke, onchristelijke wedergeboorte’.

9 november: Herdenking Kristallnacht in Utrecht

Het Utrechts Beraad Kerk en Israël (UBKI) nodigt u uit tot het bijwonen van de herdenking van de Kristallnacht (1938). Deze herdenking vindt vanavond plaats om 19.00 uur bij het Joods monument op het plein voor het Spoorwegmuseum (bij de Maliesingel).

Herdenking Kristallnacht

In de Portugese Synagoge in Amsterdam vindt zondag 10 november om 16.00 uur de Nationale Kristallnachtherdenking plaats. Kamervoorzitter Khadija Arib is aanwezig namens de Tweede Kamer.

Win nu een exemplaar van ‘Veerkracht’

Later deze maand verschijnt bij Van Praag ‘Veerkracht – De (her)oprichting van de Joodse Jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965’ van Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda. Wilt u kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan voor 20 november a.s. een mail naar de redactie van de website van de KRJ via info@katholiekeraadjodendom.nl...

Meer aandacht voor erfgoed uit Tweede Wereldoorlog

Minister Ingrid van Engelshoven wil meer aandacht voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom start de minister een procedure om de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel de status van een rijksmonument geven. Daarnaast trekt ze 2,5 miljoen euro extra uit voor de bescherming van Joods erfgoed.

Komende maand maar liefst vijf bijzondere joodse documentaires bij de EO

Komende maand zendt de Evangelische Omroep, waar de Joodse Omroep onderdeel van is, maar liefst vijf bijzondere documentaires uit met een Joods tintje.

10 november: Rabbijn Soetendorp verzorgt Kristallnacht Herdenkingslezing in Groningen

Rabbijn Awraham Soetendorp (Amsterdam, 1943) is bereid gevonden om de Kristallnacht Herdenkingslezing 2019 uit te spreken. Deze lezing vindt plaats op zondag 10 november a.s. in de synagoge in Groningen (Folkingestraat 60).

Een uniek gebeuren: bisschop en sofeer schrijven aan nieuwe Torahrol

Marcel Poorthuis was in Erfurt na de antisemitische aanslag in Halle en werd uitgenodigd voor een bijzondere dienst in de synagoge. Door: Marcel Poorthuis Afgelopen oktober was ik voor enkele dagen in Erfurt waar het Max Weber Kolleg een groot project over rituelen heeft lopen. Mijn lezing ging over...

Postbus 13049
3507 LA Utrecht
T 030 2326931/2326925
E redactie@katholiekeraadjodendom.nl
zie ook: www.dagvanhetjodendom.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.