Geplaatst op 16 november 2019

12 januari 2020: Lezing Susannah Heschel in Groningen

De vraag waarom christenen hun geloof moesten vormgeven rondom een joodse prediker uit Galilea, heeft joodse geleerden lang beziggehouden. Dit zorgde vaak voor defensief en negatief onderzoek. Vanaf de negentiende eeuw zijn joodse wetenschappers het ontstaan van het christendom op een nieuwe manier gaan bestuderen.
Daarbij besteedden zij ook aandacht aan de personen Jezus en Paulus. Jezus werd gezien als een vrome jood die nooit van plan was geweest om een nieuwe religie te stichten. De wetenschappers benadrukten dat het Nieuwe Testament alleen begrepen kon worden in de context van het jodendom van zijn tijd. Liberale joden en christenen konden elkaar vinden in dit nieuwe beeld. In de zogenaamde Wissenschaft des Judenthums werd het Nieuwe Testament bestudeerd als joodse bron en is als zodanig getuige van de intern-joodse religieuze debatten uit die tijd. Met name na de holocaust werd Jezus in de joodse kunst een symbool voor het joodse lijden.

Prof. Susannah Hesschel is gespecialiseerd in de relatie tussen jodendom en christendom. In haar lezing ‘Jewish Responses to Christianity: The Role of Jesus and Paul in Shaping Modern Jewish Theology’ zal zij laten zien dat het christendom niet alleen voortgekomen is uit het jodendom, en erop voortbouwt, maar dat er ook een omgekeerde beweging is waarbij het jodendom is beïnvloed door het christendom.

Over Susannah Heschel
Susannah Heschel is hoogleraar Joodse Studies aan de Dartmouth College in de Verenigde Staten van Amerika. Ze houdt zich vooral bezig met Joden en Jodendom in Nazi-Duitsland, Joods-feminisme en Joodse visies op het Christendom. De liefde voor de studie naar het jodendom en de open houding naar het christendom kreeg Susannah Heschel via haar vader Abraham Joshua Heschel.

Praktische informatie en aanmelden
Datum: zondag 12 januari 2020
Tijd: 19.30 – 21.00 uur (vanaf 19.00 is de synagoge open en is er koffie/thee)
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Aanmelden: kan via deze link
De synagoge ligt op minder dan 10 minuten loopafstand van NS-station Groningen en het busstation. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren in een van de parkeergarages in de nabije omgeving.

Bron: PThU | Foto: Youtube


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.