Geplaatst op 10 januari 2022

16 januari: Webinar ‘Dag van het Jodendom’

Zondag 17 oktober 2021 zijn we in het bisdom het synodale proces gestart op weg naar de bisschoppensynode van oktober 2023. Hiertoe zijn we uitgenodigd door paus Franciscus, die daarmee vraagt om samen na te denken over de Kerk van vandaag en morgen. Om dat wereldwijde proces een focus te geven heeft het Vaticaan enkele thema’s geformuleerd met gespreksvragen. Eén van de thema’s, welke tevens door de Nederlandse bisschoppen wordt aanbevolen, is ‘de dialoog voeren in Kerk en maatschappij’ met o.a. de vraag naar ervaringen van dialoog met gelovigen van andere godsdiensten.

Een bijzondere en jaarlijks terugkerende ervaring van dialoog is de Dag van het Jodendom. Die Dag is een initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie om de kennis van het Jodendom onder de christenen te bevorderen en de actieve dialoog tussen joden en christenen te stimuleren. In ons bisdom bestaat al enkele jaren de traditie om deze dag vorm te geven middels enkele referaten. Een paar uurtjes om naar elkaar te luisteren, kennis te nemen van het geloof van de ander en bewust te worden van het eigen geloof, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan…. in de hoop elkaar te verstaan, elkaar nog vaker te mogen ontmoeten en ons ook samen in te kunnen zetten voor een ‘goed samen leven’.

Datum en locatie
Voor komend jaar staat de diocesane Dag van het Jodendom gepland op zondag 16 januari 2022. Omdat momenteel nog niet bekend is wat op de dag zelf de actuele corona-maatregelen zullen zijn – en we niet het risico willen lopen weer iets te moeten annuleren – is nu reeds besloten om de Dag van het Jodendom 2022 middels een webinar vorm te geven, dus op afstand via internet. Dat is niet ideaal en zeker niet zoals we graag zouden willen, máár – zoals een jong nationaal gezegde luidt – ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’: een digitale bijeenkomst geeft ons de kans veel meer mensen te verwelkomen! Iedereen die geïnteresseerd is kan rechtstreeks op de eigen computer deelnemen: de lezingen volgen, de sprekers zien en horen, maar ook reageren en daarmee een bijdrage leveren aan de dialoog.

Programma
18.30 uur: Welkom
Referaat ‘Vrouwe synagoge – Vrouwe ecclesia’ door Marcel Poorthuis
Marcel Poorthuis (1955) studeerde theologie aan de Katholieke Universiteit van Utrecht en tegelijkertijd muziek aan het Hilversums Conservatorium. In 1992 promoveerde hij tot doctor op de commentaren van de Frans-Joodse filosoof Levinas op de Talmoed. Zijn promotoren waren Rabbijn prof. Yehuda Aschkenazy en prof. Ad Peperzak. Van 1992 tot 2010 was hij werkzaam als universitair hoofddocent aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht; van 2010 tot 2020 hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Tilburg University.
19.15 uur: Kort intermezzo
19.17 uur: Referaat ‘Over hardnekkige beeldvorming en hoe Thora & profeten gelezen worden in de synagoge’ door Albert Ringer
Albert Ringer (1952) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Groningen, Amsterdam en Jeruzalem en zich gespecialiseerd op vroege synagoge architectuur. In 2008 behaalde hij zijn semicha (rabbinale bevoegdheid) aan het Levisson Instituut te Amsterdam. Na zijn studie was hij als geestelijk verzorger werkzaam bij Parnassia en van 2008 tot 2017 tevens krijgsmacht-rabbijn. Naast de verantwoordelijkheid voor het rabbinale werk in zijn gemeenten in Rotterdam en Brabant (de regio Noord-Brabant en Limburg) is hij sinds 2012 ook rabbijn van de LJG Twente.
20.00 uur: Kort intermezzo
20.02 uur: Referaat ‘Leest de kerk het Oude Testament alleen door de bril van het Nieuwe?’ door Wim Weren
Wim Weren (1946) studeerde filosofie en theologie in Haaren (N.B.) en Nijmegen. Hij promoveerde in 1979 bij professor Bas van Iersel. Van 1984 tot 2011 was hij hoogleraar Bijbelwetenschappen (Nieuwe Testament) aan de Theologische Faculteit Tilburg. Hij was ook tien jaar lang decaan van deze faculteit. Samen met Jan Fokkelman redigeerde hij het standaardwerk De Bijbel literair. Hij publiceerde meerdere boeken en werkte als bijbelvertaler mee aan herzieningen van de Willibrordvertaling en de Groot Nieuws
Bijbel.
20.45 uur: Kort intermezzo
20.47 uur: Uitwisseling / Dialoog
21.30 uur: Sluiting online bijeenkomst

Aanmelden en deelname

Om deel te nemen ontvangen wij graag uw voor- en achternaam en tenminste uw email-adres zodat we een bericht kunnen sturen met een link waarmee u toegang heeft tot de bijeenkomst. Stuur een email naar: Aanmelding@bisdomdenbosch.nl met vermelding van DvhJ 2022. Aanmelden kan tot 12 januari 2022. Uiterlijk 14 januari ontvangt u een bevestiging van deelname (met link / toegang tot de webinar).

Bron: Bisdom Den Bosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.