Geplaatst op 3 januari 2023

22 januari: Studiedag over ‘Sterke vrouwen in de Bijbel’

Op initiatief van de Nederlandse bisschoppen wordt in Nederland, evenals in vele andere Europese landen, jaarlijks in januari de Dag van het Jodendom gehouden. Dit jaar is het thema: ‘Sterke’ vrouwen.

Thema ‘Sterke’ vrouwen in de Bijbel
Vrouwen spelen een belangrijke rol in Tenach. Denk bijv. aan de vier Aartsmoeders Sara, Rachel, Rivka en Lea. In Talmoed en rabbijnse geschriften hebben zij betekenis gekregen. In Spreuken 31:10 lezen we over een ‘sterke’ vrouw. Een kritische beschouwing leert ons dat de betekenis van het Hebreeuwse woord chajil veel diepgaander is dan ‘sterk’. Het kan ook betekenen: nobel, krachtig, capabel, kloek, rijk, strijdbaar… Wat vrouwen in Tenach zeggen en doen geeft zicht op een diepere betekenis van het menszijn. De vrouwen in het Nieuwe Testament, vele vaak zonder naam, zijn ook van grote betekenis. Het waren in alle evangeliën vrouwen die de eerste getuigen waren van de opstanding. Onder hen Maria van Magdala, die in de latere beeldvorming veel gezichten heeft gekregen, van hoer tot heilige. Misschien wel de bekendste vrouw is Maria, de moeder van Jezus. Een vrouw die ziet, herkent, vertrouwt en doet. De ‘sterke’ vrouw roept ons, vrouwen én mannen, op onze verantwoordelijkheid te nemen.

Studiemiddag
Als aanzet tot nadenken en discussie over bovenstaand thema organiseert het Bisdom Groningen-Leeuwarden op zondag 22 januari 2023 een studiemiddag in de Synagoge Folkingestraat te Groningen.
Sprekers zijn Prof. dr. Irene E. Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen, Universiteit van Amsterdam en Dr. Joke Brinkhof, exegeet

Programma
14.30 – 15.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
15.00 – 15.05 uur: Begroeting en openingswoord
15.05 – 15.40 uur: Prof. dr. Irene Zwiep: Achter elke ‘sterke’ vrouw…
Joodse moeders in Tenach en midrasj
15.40 – 15.50 uur: Intermezzo
15.50 – 16.25 uur: dr. Joke Brinkhof: ‘Sterke’ vrouwen, portretten
uit het Nieuwe Testament en de christelijke traditie
16.25 – 16.40 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan
beide sprekers
16.40 – 17.00 uur: Napraten met een drankje of sapje
17.00 uur: Sluiting

Wij hopen van harte u op 22 januari 2023 te mogen begroeten. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. In verband met de praktische organisatie vragen wij u zich z.s.m. aan
te melden bij:

Secretariaat Bisdom Groningen-Leeuwarden,
Mevr. Lisette Winter, Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen, tel. 050-4065888
of via e-mail: l.winter@bisdomgl.nl.

Locatie
Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen. De Synagoge ligt op loopafstand van NS-station Groningen en het Busstation. Over de Museumbrug loopt u rechtdoor de Folkingestraat in.
In Groningen geldt ook op zondag betaald parkeren

Bron: Bisdom Groningen-Leeuwarden | Foto: Pixabay


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.