Geplaatst op 16 maart 2021

24 maart 2021: Nacht van het Jodendom over ‘Jodendom en Magie’

Jaarlijks organiseren de Jonge Judaici de Nacht van het Jodendom: een publieksevenement dat voor iedereen toegankelijk is die meer wil weten over het jodendom. Dit jaar is het spannende thema: ; ‘Jodendom en Magie’. De bijeenkomst zal plaatsvinden op woensdag 24 maart, van 19.00 – 21.00 uur, via Zoom.

Programma
– Adam Bursi (postdoc in het SENSIS project, Universiteit Utrecht) zal ons inwijden in de wereld van magische genezingsrituelen binnen het laatantieke Irak. In de antieke geneeskunde speelde de kracht van woorden en rituelen een belangrijke rol. In zijn lezing “Whispered Words and Sourcerous Spittle: Healing Magic and Communal Boundaries in Late Antique Iraq” bespreekt Adam aan de hand van rabbijnse en vroeg-islamitische discussies over genezingsrituelen hoe de gemeenschapsgrenzen tussen joden en moslims nader werden gedefinieerd.

– Dennis van Dijk (student in de researchmaster Western Esotericism, Universiteit van Amsterdam) zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis en praktijken van de Salomonische magie. Deze traditie vindt haar oorsprong in het jodendom en heeft zich verder ontwikkeld binnen de Abrahamitische religies. Elementen uit het Bijbelse narratief van de tempelbouw door koning Salomo worden gecombineerd met rituelen, in het bijzonder rondom engelen en demonen. In zijn paper “King Solomon’s Demons and Jinn: The Origins of Solomonic Magic” doet David vergelijkend onderzoek naar Salomonische magie binnen het jodendom, christendom en de islam. Hij bespreekt de periode vanaf de Tweede Tempel tot aan de islamitische veroveringen.

N.B. De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Aanmelding
Deelname is gratis, maar meld je even aan middels een e-mail aan jongejudaici@gmail.com.

Bron: Jonge Judaici


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.