Geplaatst op 2 september 2019

27 oktober: Interreligieus en intercultureel gesprek over ‘verzoening’ ikv project ‘Loflied der Verzoening’

Capella Brabant organiseert met Mgr. dr. Gerard de Korte (bisschop ‘s-Hertogenbosch) een interreligieus en intercultureel gesprek over ‘verzoening’ in het kader van het project Loflied der Verzoening.

Wanneer: zondag 27 oktober 2019 van 20.00 tot 22.00
Waar: Verkadefabriek, ClubZaal
Toegang: gratis

Leefbare en menselijke wereld
De Vlaamse componist Kris Oelbrandt is sinds 2002 monnik in een trappistenabdij. Hij schreef in het 75e bevrijdingsjaar in opdracht van Capella Brabant Reconciliation Magnificat, een ‘Loflied der Verzoening’. Dit muziekstuk is gebaseerd op drie vergelijkbare ‘cantica’ uit de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: de lofzang van Hanna (Joods), de lofzang van Maria (christelijk) en Soera 87 (islamitisch). Door deze lofliederen samen te brengen in één werk ontstaat een interreligieuze dialoog. De drie ‘Abrahamitische’ religies delen het geloof in God die de kracht bezit om de wereld leefbaarder en menselijker te maken.

De muziek draagt bij tot ontmoeting en gesprek met vertegenwoordigers uit de verschillende geloofstradities. In het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid viert (2019-2020) moet de boventoon gevoerd worden door het getuigenis van gelovigen uit deze drie religies. Discussies en debatten zijn er immers al genoeg! Recente onderzoeken laten zien dat in God geloven tot een gelukkiger leven leidt. Waaruit blijkt dat geloven troost biedt, hoop geeft en vrij maakt? Kunnen we dat bij elkaar horen, herkennen en waarderen. Hoe beleven we dat?

Naast Mgr. de Korte zijn ook Waheeddullay Hayat (Stichting Afghaans Islamitisch & Cultureel Centrum in Den Bosch e.o. en Platform voor Religie en Levensbeschouwing ’s-Hertogenbosch), Erica Scheenstra (Predikant Protestantse Gemeente) en Marlien Groeneveld (Liberaal Joodse Gemeente Brabant) aanwezig om deel te nemen aan deze dialoog. Bart Eigeman (GroenLinks-politicus, voormalig wethouder ‘s-Hertogen) leidt het gesprek in goede banen en Frans van der Tak (pianist) speelt een fuga uit Reconciliation Magnificat en een deel uit.

De openbare dialoog is onderdeel van het programma van 75 jaar vrijheid Den Bosch

In de clubzaal is gelegenheid voor een drankje voor aanvang, tijdens de pauze en na de dialoog.

Er is een beperkt aantal plaatsen dus kom op tijd!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.