Geplaatst op 21 maart 2022

30 maart: Nacht van het Jodendom 2022

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie: de Nacht van het Jodendom. Dit jaar staat het publieksevenement in het teken van ‘Kunst en Architectuur’.

Hieronder is het gehele programma te vinden (de eerste lezing is Engelstalig, de tweede Nederlandstalig). Na al die online bijeenkomsten kijken de organisatoren ernaar uit u weer in levende lijve te ontmoeten!

Praktische informatie
Datum: Woensdagavond 30 maart
Tijd: 19:00 – 21:00. Wie dat wil kan na afloop aansluiten voor een borrel in het café (op eigen kosten).
Locatie: P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam, zaal 1.04

Aanmelden
Deelname is gratis, maar meld je even aan middels een e-mail aan jongejudaici@gmail.com. Je ontvangt z.s.m. een bevestiging. Let op: de capaciteit van de zaal is beperkt, dus wees er snel bij!

Programma
– Juliet Bots (BA in Architectuur, Université Libre de Bruxelles), geeft een lezing getiteld ‘Beyond the Visible: How Architecture Can Express Itself’. Zij zal nader ingaan op de vraag hoe architectuur tot mensen kan spreken, hen kan inspireren, en kan bijdragen aan een gedeeld gevoel van begrip. In de presentatie worden twee casussen besproken. Allereerst het ‘Holocaustmonument’ in Berlijn, ontworpen door Peter Eisenman. Als tweede komt de ‘Holocausttoren’ in het Joods Museum Berlijn aan bod, ontworpen door Daniel Libeskind. Hoe kan architectuur bijdragen aan het gevoel van een Joodse identiteit?
– Judith Hoekstra, conservator hedendaagse kunst en fotografie bij het Joods Museum Amsterdam, vertelt over de Israëlische kunstenaar Sigalit Landau, van wie op dit moment de tentoonstelling ‘Between Worlds’ in het Joods Museum te zien is. Landau’s diverse oeuvre bestaat uit multimediale sculpturen, tekeningen, video’s, fotografie, performances en installaties. Naast haar fascinatie voor Bijbelse en mythologische verhalen en de kunstgeschiedenis, verhoudt Landau zich in haar werk tot thema’s als utopieën, haar familiegeschiedenis en vrouwelijkheid. Elementen die ze vaak centraal stelt in haar werk zijn haar eigen lichaam en het Israëlische landschap.

Zie ook de aangehechte flyer! We hopen jullie 30 maart te mogen begroeten.

Bron: Jonge Judaïci


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.