Geplaatst op 12 februari 2020

5 maart 2020: Geloven in geweld? – middagsymposium

Kort middagsymposium ter gelegenheid van de presentatie van de bundel ‘Geloven in geweld? Interreligieuze beschouwingen over religie en geweld’.

Wanneer en waar:
Donderdagmiddag 5 maart, van 15.00-17.00 uur (zaal open vanaf 14.30)
Locatie: In de filmzaal van de PThU (E 24), in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam.
De deelname is gratis. Aanmelding niet nodig.

De bundel Geloven in geweld, Interreligieuze beschouwingen over religie en geweld is een initiatief van de studiegroep Sja’ar van het OJEC (Overlegorgaan Joden en Christenen). Het boek staat onder redactie van Eric Ottenheijm, Leo Mock en Simon Schoon.

Samenvatting
Draagt religie bij aan geweld, met haar aanspraken op waarheid en eenheid? Of belichaamt religie juist het verzet tegen maatschappelijk en politiek geweld, in naam van compassie en rechtvaardigheid? In de bijdragen van deze bundel buigen kenners van Jodendom, christendom, en islam zich over deze vragen, zonder te vervallen in religiestress of apologie. Religie kán mensen inspireren tot radicale geweldloosheid, maar kan ook brandstof aanleveren in bestaande conflicthaarden. Afzien van religie is geen optie: ook de Verlichting kent haar problemen. De studies bieden nieuwe aanknopingspunten om in gesprek te gaan over bronnen van geweld in religie én moderniteit.

Omvang: 16 x 24 cm
ISBN: 978-94-638-9905-5
Aantal pagina’s: 188
Prijs: € 20,50. incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België

Deze zeer gevarieerde bundel bevat twaalf bijdragen over religie en geweld in het algemeen, bijbel en geweld, salafisme en antihomo-geweld. Behalve twee van de redacteuren (Eric Ottenheijm en Leon Mock) hebben ook Michael Elias, Lucien van Liere, Tamarah Benima, Markus van Loopik, Rachel Reedijk, Bas van den Berg, Joas Wagemakers, David Bos, en Eeuwout van der Linden een essay geschreven. Verder bevat het boek columns van Janneke Stegeman, Lody van de Kamp en Simon Schoon.

Programma van het symposium
Drie gerenommeerde deskundigen zullen reageren op citaten uit het boek, die de essentie van de essays weergeven. Er is ook gelegenheid voor vragen en reacties van het publiek.

– Jean-Pierre Wils, hoogleraar Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
– Ge Speelman, assistant hoogleraar Religious Studies aan de PThU te Amsterdam.
– Machteld Allan, Arabist, historicus en universitair docent rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

De middag staat onder de gespreksleiding van Lieve Teugels, universitair docent Semitica en Judaica PthU te Amsterdam en lid van Sja’ar.

Geloven in Geweld? is via internet verkrijgbaar en zal ook te koop zijn tijdens het symposium. Bestellen kan via https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10279&.

Bron: KRJ/OJEC


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.