Geplaatst op 24 maart 2019

7 april: Landelijke ontmoetingsdag Vrienden / Vriendinnen KRJ in Utrecht

Op zondagmiddag 7 april a.s. organiseert de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ) in Utrecht een landelijke ontmoetingsdag voor de Vrienden/Vriendinnen van de KRJ. Locatie: de sjoel van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Utrecht. Op het programma staan naast het ontmoeten van elkaar o.a. een rondleiding door de synagoge en een stadswandeling door Joods Utrecht.

Bent u (nog) geen vriend van de KRJ of vindt u het gewoon interessant om aan deze bijeenkomst mee te doen, dan bent u uiteraard ook van harte welkom!

Programma: 
12.45 tot 13.00 uur: Aankomst; koffie/thee
13.00 uur: Welkom door de voorzitter van de KRJ, Gerard Rouwhorst
13.10 uur: Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Terugblik en toekomstplannen
13.45 uur: Kennismaking van vrienden
14.15 uur: Rondleiding door de synagoge
14.45 tot 16.30 uur: Stadswandeling door Joods Utrecht onder leiding van Jan-Erik Grunveld, lid van de LJG Utrecht
16.30 uur: Afsluiting in ‘De Rechtbank’, Korte Nieuwstraat

Over de locatie:
De kleine synagoge bevindt zich in het voormalige Centraal Israëlitisch Weeshuis dat in 1871 werd gebouwd voor Joodse kinderen vanaf 6 jaar, die er tot hun 21ste verjaardag konden wonen en een opleiding kregen. Ongeveer de helft van de weeskinderen kwam uit Amsterdam.

Aan deze functie kwam een abrupt einde in 1942, toen de ongeveer vijftig kinderen werden gedeporteerd en voor het grootste deel in Sobibor werden vermoord.

Na de oorlog werd het gebouw gebruikt door het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ). Na hun vertrek in 2001 kwam de synagoge in bezit van de Liberaal Joodse Stichting Merkaz (= Centrum).

Bij de restauratie kwam het gewelfde en beschilderde plafond van de prachtige kleine inpandige synagoge weer tevoorschijn. Er werden nieuwe elementen aan het gebouw toegevoegd (zoals een glas-in-loodraam met de Tien Geboden). De synagoge wordt gebruikt door de LJG Utrecht.

Praktische informatie:
Datum: zondagmiddag 7 april 2019
Tijd: 13.00-16.30 uur
Locatie: LJG Utrecht
Routebeschrijving/info over parkeren: klik hier
Entree: vrienden van de KRJ hebben vrij toegang, overige deelnemers betalen € 20,- U kunt dit bedrag overmaken via rekeningnummer NL 39 INGB 0007 9166 52 t.n.v. Financiële Administratie VKRJ
Aanmelden: is verplicht en kan alleen via info@katholiekeraadjodendom.nl
Let op: het aantal deelnemers is beperkt en wordt op binnenkomst behandeld


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.