Geplaatst op 28 januari 2019

7 maart: ‘Nacht van het Jodendom’ in Amsterdam

Voor het eerst in hun geschiedenis organiseren de Jonge Judaici een Nacht van het Jodendom. Tijdens deze bijeenkomst staat het jaarthema, ‘Vervolging en Verzet’, centraal. De geschiedenis en de identiteit van het jodendom vallen immers niet te begrijpen zonder te bestuderen hoe joden door de tijd heen hebben gereageerd op verschillende vormen van vervolging.

Deze Nacht van het Jodendom bestaat uit lezingen, presentaties en toneel door zowel jonge als ervaren onderzoekers op het gebied van het jodendom (zie hieronder voor het hele programma). De toegang is gratis en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via onze website. Vergeet vooral niet je collega’s, vrienden en ouders uit te nodigen – want in de Nacht is iedereen welkom!

Praktische informatie
Wanneer: donderdag 7 maart, van 19.45 tot 22.00 uur (met daarna, voor wie wil, borrelen in Café Van Zuylen)
Waar: P.C. Hoofthuis (Spuistraat 134), zaal 5.60, in Amsterdam
Toegang: gratis
Aanmelden kan via onze website jongejudaici.wordpress.com

Programma 

Julie-Marthe Cohen, conservator van het Joods Historisch Museum en voormalig voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Joodse Studies, geeft ons een voorproefje van de opvoering van een bijzonder toneelstuk dat geschreven en gespeeld is in Theresienstadt, één van de Duitse concentratiekampen. Ze leidt haar toneelstuk in onder de titel “Verdi´s Requiem in Theresienstadt: Stemmen van Verzet”.

Resianne Smidt van Gelder-Fontaine, universitair docente Semitische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam, zal in haar lezing “Maimonides over gedwongen bekering” een verhandeling van Maimonides (1138-1204) over martelaarschap en gedwongen bekeringen bespreken.

Astrid Sy is historica en schrijfster, en als onderzoekster verbonden aan het Yad Vashem. Zij zal een presentatie verzorgen over haar onderzoek naar de weergave van de joodse gemeenschap in filmbeelden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Joyce Ronday, promovenda aan de Protestants Theologische Universiteit, zal een lezing geven met als titel “Geloven in de mens: Het verzet van Primo Levi”. In Levi’s werk worden de mogelijkheden van de mens gevierd, te midden van een bestaan gevuld met onrechtvaardig lijden.

Bron: Jonge Judaici


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.