Geplaatst op 13 november 2021

9 januari: Studiemiddag ‘Kunst & verbeelding’ – Dag van het Jodendom

Op initiatief van de Nederlandse bisschoppen wordt in Nederland, evenals in vele andere Europese landen, jaarlijks in januari de Dag van het Jodendom gehouden. Voor 2022 is het thema: Kunst.

Kunst
‘Kunst’: op het eerste gezicht geen voor de hand liggend thema voor een Dag van het Jodendom. De Tora zegt immers “Je zult geen gesneden beeld maken….(Ex. 20:4)”. Rabbijnse teksten en verhalen leggen de verbinding met het onuitsprekelijke, het goddelijke, hetgeen niet in beelden is uit te drukken. Maar welke betekenis geven we dan aan de religieuze voorwerpen in synagogen, wat ware kunstwerken zijn? En hoe duiden we dan de kunst, gecreëerd door Joodse kunstenaars? De vraag die dat oproept is: bestaat er een verschil tussen Joodse kunst en christelijke kunst als het om verbeelding gaat? Het onderscheid wordt in ieder geval bepaald door de context. In een synagoge treft men geen schilderijen en beelden aan, gerelateerd aan de Bijbel. In Katholieke kerken daarentegen in overvloed, waarbij het gaat om de uitdrukking van religieuze beleving in kunstwerken en de schoonheid van de architectuur die dikwijls gerelateerd zijn aan plaatsen van samenkomst, bezinning en aanbidding.

Studiemiddag
Als aanzet tot nadenken en discussie over bovenstaand thema organiseert het Bisdom Groningen-Leeuwarden op zondag 9 januari 2022 een studiemiddag in de Synagoge Folkingestraat te Groningen.
Sprekers zijn drs. Jaron Beekes en Prof. dr. Sible L. de Blaauw. Beekes studeerde Alg. Cultuurwetenschappen, Illustratieve Vormgeving en Beeld & Taal. Hij is eindredacteur van Museumtijdschrift en auteur van onder meer het boek Kunsjt! Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken. Prof. dr. Sible L. de Blaauw is emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis
Vroegchristelijke kunst en architectuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Diocesane Commissie voor Kerkinrichting en Kerkelijk Kunstbezit van het Bisdom Groningen-Leeuwarden.

Programma
14.30 – 15.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
15.00 – 15.05 uur: Begroeting en openingswoord
15.05 – 15.40 uur: Joden en katholieken in de beeldende kunst, Jaron Beekes
15.40 – 15.50 uur: Intermezzo
15.50 – 16.25 uur: Kerkgebouw en Synagoge, Sible L. de Blaauw
16.25 – 16.40 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan beide sprekers
16.40 – 17.00 uur: Napraten met een drankje of sapje
17.00 uur: Sluiting

Praktische informatie:
Datum: 9 januari 2022
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen. De Synagoge ligt op loopafstand van NS-station Groningen en het Busstation.
Reserveren: is dit maal verplicht. Afhankelijk van de situatie m.b.t. Corona kan het zijn dat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is en wordt een entreebewijs verstrekt op basis van volgorde van aanmelding. Zonder entreebewijs heeft u helaas geen toegang.
Entree: is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Aanmelden: in verband met de praktische organisatie vragen wij u zich z.s.m. aan te melden bij: Secretariaat Bisdom Groningen-Leeuwarden, t.a.v. mw. Lisette Winter, Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen, tel. 050-4065888 of via e-mail: l.winter@bisdomgl.nl.

Bron: Bisdom Groningen-Leeuwarden | Foto: Pixabay (synagoge Praag)


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.