Geplaatst op 26 november 2018

Natascha’s beloofde land

In de vierdelige VPRO-serie Natascha’s beloofde land fietst de Nederlands-Joodse journaliste Natascha van Weezel (32) een maand lang door Israël en de Westbank. Ze ontmoet mensen van haar generatie met wie ze praat over hun persoonlijke toekomstdromen in misschien wel het meest omstreden gebied ter wereld. Zet de verharding door of groeit er hoop met de opkomst van een jonge generatie?

Natascha wordt zelf af en toe tot wanhoop gedreven door het conflict, omdat ze van haar Israëlische familie houdt maar tegelijkertijd worstelt met het regeringsbeleid van de enige Joodse staat ter wereld. Tijdens haar fietstocht van de badplaats Tel Aviv tot het vluchtelingenkamp Balata en van de Palestijnse stad Ramallah tot de illegale nederzetting Yitzhar, spreekt ze jonge Israëli’s en Palestijnen die ondanks het geweld en de druk vanuit dwingende sociale, religieuze en politieke structuren hun lot in eigen hand nemen zelfs al gaat dat recht tegen de stroom in.

Zo ontmoet ze Yigal en Arab. Beiden verloren hun zus. De één stierf bij een bomaanslag, de ander door de kogel van een soldaat. Toch werden de Israeli en de Palestijn vrienden. Natascha bezoekt een zogenaamde ‘refusenik’, een jongen van achttien jaar die in Israël de verplichte dienstplicht weigert. Door zijn principiële opstelling zit hij opgesloten in een militaire gevangenis. Ook kijkt Natascha rond in het bedrijf van Rav Nathan Alexander, een van oorsprong Australische rabbijn die in Israël relatietherapie geeft en een website voor ‘koosjere seksspeeltjes’ runt.

Op de Westelijke Jordaanoever wordt ze rondgeleid in de bierbrouwerij van de gebroeders Sayej. Ze woont een workshop seksuele voorlichting voor Palestijnse tieners bij van de 27-jarige Mo’men, die zelf nog maagd is. En zoekt Natascha de confrontatie op met de moeder en de zus van een martelaar die zijn leven heeft gegeven voor, wat zij zien als, het verzet tegen de bezetter.

Wat deze jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden bindt is dat ze ondanks hun uiteenlopende achtergrond ervoor kiezen hun dagelijks en persoonlijk leven volgens hun eigen ideeën in te richten.

Vanaf 29 november 2018, 21.20 uur op NPO3.

Geproduceerd door Kleine Storm in coproductie met VPRO.

De Nederlands-Joodse journaliste Natascha van Weezel (Amsterdam, 1986) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze regisseerde de documentaire Elke dag 4 mei en schreef drie boeken: Magere JarenDe Derde Generatie en Thuis bij de Vijand. Daarnaast publiceert ze columns en artikelen voor onder meer TrouwDe Groene AmsterdammerVrij Nederland, Het Parool en Knack. Van Weezel profileert zich als voorvechter van de dialoog tussen Joden en Moslims.

Bron: VPRO


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.