Het Jodendom en Focolare: een enerverende ontmoeting
‘Het’ Jodendom: dat bestaat niet! Dat bewees Anne-Maria van Hilst (zie foto links) zowel in haar voordracht als in haar antwoorden op vragen die haar werden gesteld tijdens de themamiddag van de Focolarebeweging. Leden van deze rooms-katholieke beweging komen jaarlijks bij elkaar in hun Nederlandse hoofdlocatie in abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk, rond de sterfdag van hun stichtster Chiara Lubich. De bijeenkomst op zondag 17 maart was gewijd aan de dialoog met het Jodendom.
Door: Cor Sinnema
Als Hoofd onderwijs van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam is Anne-Maria van Hilst goed ingevoerd in het Jodendom. Haar bijdrage was een prettige manier om met de veelzijdige joodse traditie kennis te maken. In een razend tempo nam ze het aanwezige publiek mee door enkele belangrijke thema’s, zoals de wetten en voorschriften uit de TeNaCH, Misja en Talmoed; de woorden Rachamiem, Sjechina en HaShem voor de barmhartigheid, aanwezigheid en eerbied voor God en niet te vergeten de gastvrijheid. Ze maakte in haar optreden duidelijk dat Joden plezier hebben in het debat en de onderlinge discussie.
Marcel Broesterhuizen had de ondankbare taak om stil te staan bij het ‘De lijdensweg van de Joden in de christelijke wereld’. De schaamte voor de vele misstanden was merkbaar in de manier waarop hij deze lijdensweg door 2000 jaar van onze jaartelling schetste.
Léon Everts behandelde daarna de goede ontwikkelingen na de oorlog en de doorwerking van de Verklaring Nostra Aetate van het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie in de katholieke en protestantse kerken.
Chiara Lubich heeft in de loop van haar leven veel contacten met Joden gehad. De themamiddag werd afgesloten met een video van haar ontmoeting met de Joodse gemeenschap B’nai B’rith in Argentinië. Deze werd kort ingeleid door Leo van den Broek. De middag werd opgeluisterd door muziek en zang van Kaliana Rachel Asare en Thomas Ruffmann.
Cor Sinnema is secretaris van de Katholieke Raad voor het Jodendom