‘Durf vrede aan’ – internationale ontmoeting voor de vrede in Berlijn
Van 10 tot 12 september 2023 vindt in de Duitse hoofdstad Berlijn de internationale bijeenkomst ‘Durf vrede aan. Religies en culturen in dialoog’ plaats. Deze bijeenkomst is de zevenendertigste bijeenkomst die de Gemeenschap van Sant’Egidio organiseert sinds de historische bijeenkomst in Assisi in 1986, toen paus Johannes Paulus II de wereldreligies uitnodigde om samen te bidden voor de vrede.
Aan de bijeenkomst in Berlijn zullen de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, Bondskanselier Olaf Scholz en president Mohamed Bazoum van Niger deelnemen. Ook de leiders van de grote religies zullen erbij zijn, zoals grootimam van Al Azhar Al Tayyeb en opperrabbijn van Israël Meir Lau. En tal van mensen uit het politieke en maatschappelijke veld van over de hele wereld. “Het wordt geen top met gesloten deuren, los van de stad,” benadrukte voorzitter van Sant’Egidio Marco Impagliazzo bij de perspresentatie van de bijeenkomst, maar “een evenement dat openstaat voor de stad en de mensen, onder wie veel jongeren. Duizenden jongeren uit heel Europa zullen deelnemen, evenals veel scholen uit Berlijn.”
Berlijn is “de stad waar een muur viel vanwege de kracht van democratieën, dialoog en het geduld om opnieuw vredeskanalen op te bouwen.” De keuze voor Berlijn is van fundamenteel belang en biedt hoop in een tijd “waarin zoveel muren weer oprijzen en verontrustende polarisaties worden gecreëerd.” De deelnemers aan de bijeenkomst “Durf vrede aan” zullen zich afvragen “wat de rol van religies in de wereld kan zijn, niet alleen in het licht van de crisis in Oekraïne, om conflicten te dempen en wegen van vrede te openen. Lange tijd zijn religies gebruikt als middel om oorlogen en conflicten te rechtvaardigen. Hier klinkt een nieuw idee van religies als instrumenten van vrede.”
Tijdens de drie dagen zullen in verschillende publiek toegankelijke fora religieuze en politiek-culturele onderwerpen besproken worden, zoals kunstmatige intelligentie, de vergrijzing van de Europese bevolking, de leefomstandigheden in gevangenissen, de millenniumdoelstellingen, migratie, het milieu, onderwijs, de crises van democratieën, interreligieuze dialoog en globalisering.