‘De weg naar Jeruzalem’ – persoonlijke gesprekken over jodendom in Nederland
In de nieuwe vierdelige EO-serie De weg naar Jeruzalem gaat programmamaker Natascha van Weezel in gesprek met een aantal bijzondere gasten die vertellen over hun fascinatie voor en hun relatie met het jodendom. Gasten in het programma zijn onder andere Dieuwertje Blok, Marcel Möring en de directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver. Dit programma is een samenwerking van de protestantse redactie en de Joodse programmering van de EO.
“In De weg naar Jeruzalem vragen we niet ’wat vind jij ervan?’ maar ‘wat is jouw verhaal in Nederland met betrekking tot het jodendom?” aldus EO-eindredacteur Tom Mikkers. “Het programma doorbreekt het alleen maar kijken naar mensen als onderdeel van een groep. We kijken naar het individuele menselijke verhaal. Hoe blijft het Jodendom in Nederland levend in een snel veranderende samenleving? Welke rijke geschiedenis delen het jodendom en christendom? In vier afleveringen laten we dit zien aan de hand van bijzondere plaatsen en persoonlijke verhalen. In deze onrustige tijd is dat van onschatbare waarde.”
Gelukszoekers
In de eerste aflevering is tv-presentatrice Dieuwertje Blok te gast. Op 4 mei hield zij een indrukwekkende toespraak tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Dieuwertjes familiegeschiedenis is diep verweven met de schaduwen van de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder zat ondergedoken en veel familieleden overleefden de oorlog niet. “Laten we de geschiedenis als inspiratiebron nemen voor hoe het anders kan en beter moet. We moeten altijd goed zijn voor de ander en oog hebben voor elkaar. Zo ben ik opgevoed. Ik kan daarom slecht omgaan met onrecht. In kleine dagelijkse dingen, maar ook tegen onrecht op het wereldtoneel. Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig de term ‘gelukszoekers’ voorbijkomen wanneer het gaat om asielzoekers. Maar het is toch raar om deze mensen zo weg te zetten? Iedereen is op zoek naar geluk, dat is menselijk.”
Oorlogsdagboek
Veertien jaar na de dood van haar moeder Hennie vond Dieuwertje haar oorlogsdagboek. Hennie was zeventien toen de oorlog begon. “Mijn joodse achtergrond heeft me gevormd. Ik ben joods, maar ik ben vooral óók joods, want ik ben daarnaast vrouw, moeder, kind, geliefde en nog veel meer. Je doet mensen tekort als je ze beperkt tot hun afkomst, religie of de kleur van hun huid.”
Antisemitisme
“Mede door de recente ontwikkelingen in Israël is er in Joods Nederland grote bezorgdheid over het toenemend antisemitisme,” vertelt Alfred Edelstein, eindredacteur van de Joodse programmering van de EO. “75 jaar Israël heeft door de afschuwelijke recente gebeurtenissen een hele nieuwe wending gekregen die ook van grote invloed is op de Joodse gemeenschap in Nederland. Met de serie De weg naar Jeruzalem willen we een beeld geven van het leven van een aantal Joodse personen, hun vreugde, hun ambities en hun zorgen. Zonder oordeel.”
Joods Cultureel Kwartier
Een andere gast in deze serie is Emile Schrijver. Hij is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. In elke aflevering laat Emile ons een bijzondere Joodse plek in Nederland zien en neemt hij ons mee naar de meest bijzondere plekken van het Amsterdams Joods Kwartier.
___
De weg naar Jeruzalem, vanaf zondag 29 oktober vier weken lang om 23.30 uur bij de EO op NPO 2.
Bron: EO