Geplaatst op 27 oktober 2023

Kinderen

De Israëlische samenleving is in shock na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober waarbij 1400 Israëli’s en bezoekers aan het land op de meest gruwelijke wijze werden vermoord en meer dan 200 anderen als trofee en menselijk ruilmiddel weggesleept werden naar Gaza. Op de inwoners van Gaza vallen sindsdien Israëlische bommen die hun huizen en hun levens verwoesten en hele families dwingen te vluchten, zonder enige garantie dat de plek waar ze stranden wél veilig is.

Door: Tineke de Lange | Foto: Pixabay

In Israël en Gaza proberen ouders hun doodsbange kinderen gerust te stellen, tegen beter weten in. En dat allemaal dankzij de extremisten die, toen er dertig jaar geleden iets van hoop leek te zijn op een uitweg uit het conflict tussen Israël en de Palestijnen, deze hoop met terreur, geweld en spierballentaal vakkundig om zeep geholpen hebben. De extremisten kunnen tevreden zijn: weer een generatie van getraumatiseerde kinderen erbij. Weer een generatie die niet beter weet dan dat de ander de vijand is en geen mens zoals zijzelf.

Intussen zijn er ook in Nederland ouders die zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen. Want zoals altijd hebben ook nu de gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden onmiddellijk hun uitwerking hier. Joodse kinderen worden lastiggevallen en uitgescholden en voelen zich niet meer thuis op hun vertrouwde school. Als gevolg daarvan melden zij zich bij Joodse scholen, waar ze gewoon leerling onder leerlingen zijn en niet ‘de Jood’ onder de niet-Joden, en waar ze niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat zich duizenden kilometers verderop afspeelt. Een overstap, niet als bewuste keuze maar uit angst; dit zou het Nederlandse onderwijs en de Nederlandse samenleving in haar geheel zich moeten aantrekken.

Laten wij er als burgers van dit land, ongeacht onze afkomst, religie of politieke kleur, ongeacht onze visie op de gebeurtenissen in Israël en Gaza, op zijn minst voor zorgen dat onze kinderen zich geborgen weten. Dat Joodse kinderen zich vrij en kind voelen en dat moslimkinderen niet uitgemaakt worden voor terrorist. Dat al die kinderen leren dat verscheidenheid menselijk is en menselijkheid universeel.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.