Voorbereidende bijeenkomst studiereis naar Auschwitz
Op zaterdag 12 oktober zijn nagenoeg alle deelnemers van de aanstaande docentenreis naar Auschwitz (28 november – 2 december a.s.) naar het Nationaal Monument Kamp Vught gekomen. Daar hebben we een voorbereidende bijeenkomst gehad.
Door: Esther Plaatsman
De dag zijn we begonnen met een rondleiding door en uitleg over het Nationaal Monument. Dit werd verzorgd door Brigitte. Zij was vorig jaar deelneemster aan de reis en verzorgt rondleidingen bij Kamp Vught.
Het verhaal dat Brigitte vertelde was aangrijpend en helder. Als ik voor mijzelf spreek heb ik nu reeds diverse dingen gehoord die mij niet bekend waren of die niet helemaal doorgedrongen waren. Zo stond Brigitte stil bij het feit dat de vrijheid van Joodse mensen systematisch werd ingeperkt. Ik vond het heftig om te horen dat een van de eerste maatregelen was dat Joodse mensen alleen bij bank LiRo hun geld mochten bewaren. En dat de tegoeden die daar stonden uiteindelijk gebruikt werden om onder andere Kamp Vught mee te bouwen. Informatie die je eerder al wel had gehoord, maar in deze zetting toch weer indruk maken.
Het gaat te ver om alles te beschrijven, maar het monument voor de verloren kinderen maakte eveneens indruk. Juist bij deze herdenkingsplaats voor onschuldige kinderen wordt de wreedheid van de oorlog nog meer zichtbaar.
Na de rondleiding hebben we als deelnemers nader met elkaar kennis gemaakt. Het is leuk om te zien dat er docenten uit verschillende vakgebieden mee gaan. Dat zal een mooi divers licht werpen op onze aanstaande reis. We gingen met elkaar in gesprek om boven water te krijgen wat we allemaal hopen te vinden door deze reis. Voor sommige zijn dat handvaten om de Shoah te bespreken in tijden waarin het best een gevoelig onderwerp is, anderen gaven aan dat ze na zoveel jaar over het onderwerp te hebben les gegeven hopen op nieuwe inspiratie en input voor de lessen. De verwachting bij velen is dat het ook persoonlijk wel een en ander te weeg zal brengen.
Tenslotte hebben we nog gesproken over hoe wij naar de lessen over de Shoah kijken. Een punt dat nu al boven kwam drijven is dat het best lastig is om de juiste woorden te gebruiken. Veel woorden zijn beladen en dragen misschien net iets anders uit dan wat je eigenlijk zou willen zeggen.
We hebben in dat kader ook stil gestaan bij de piramide van haat en de piramide van liefde. Iets ontstaat niet zomaar op eens, er zijn al zoveel signalen voordat iets er is. Het zou dus mooi zijn als we met elkaar zouden leren de eerste signalen op te pikken en het dan proberen om te buigen. Mede door erkennen en onderkennen.
Het was een indrukwekkende en leerzame middag en belooft veel voor onze aankomende reis.
Wij kijken er naar uit.
Esther Plaatsman is docent Levensbeschouwing