Geplaatst op 17 november 2021

‘Babylonische Talmoed – Traktaat Sanhedrien’ verschijnt komende maand

De Babylonische Talmoed is na de Hebreeuwse Bijbel het belangrijkste boek binnen het jodendom. De Talmoed geeft uitleg bij de Tora, ze is een bruisende verzameling van discussies, voorschriften en anekdotes.

Babylonische Talmoed – Traktaat Sanhedrien, dat volgende maand bij uitgeverij Skandalon verschijnt, omvat hoofdstuk 1 en 2 van ‘Sanhedrien’, een van de belangrijkste Talmoedtraktaten. Het handelt over rechtspraak: zowel in rechtbanken als in de liturgie en het dagelijks leven. De vertaling geeft de Misjna, de Gemara én alle commentaren van de grote geleerde Rasji. Vertaler Jakob de Leeuwe voorziet het van uitleg.

Jacob de Leeuwe is Talmoeddocent aan het rabbijnenseminarie. De EO maakte een boeiende documentaire over hem: ‘De sleutel van het leven’. Of bekijk het interview met Jacob de Leeuwe over rabbijn Sacks. Eerder vertaalde De Leeuwe de traktaten Zegenspreuken (Berachot) en Vasten (Taäniet). Bekijk het overzicht.

Vormgeving
Talmoed Sanhedrien krijgt – met steun van stichting Maror – een geheel nieuwe, zeer fraaie uitvoering en vormgeving, passend bij de Talmoedtraditie.
Het is een groot formaat boek: praktisch net zo groot als de Bosatlas.

Presentatie
Zondagmiddag 28 november 2021 in Joods Cultureel Centrum Crescas te Amsterdam. Inloop vanaf 15.00; start om 15.30 uur. QR-codes worden gecontroleerd. Met medewerking van Leo Mock en Jacob de Leeuwe. Die dag begint Chanoeka, het lichtfeest. Dat is niet toevallig. De Talmoed is een licht voor de wereld. Daarom is het zo toepasselijk om die met Chanoeka te presenteren. Die middag zullen we samen de Chanoekakaars aansteken.

Tijdig aanmelden is noodzakelijk. Wie voorintekent of doneert, krijgt voorrang. Aanmelden kan hier.

Bron: Skandalon


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.