Bijbeltekst van week 28: 7-13 juli 2025

Bijbeltekst van week 28, 7-13 juli 2025
Numeri 23,7-10
Bileam hief het volgende lied aan en sprak:
Uit Aram ben ik door Balak ontboden,
van de bergen in het Oosten door de koning van Moab:
Kom! Vervloek voor mij Jakob, kom en verwens Israël.
Hoe kan ik vervloeken, waar God niet vervloekt?
Hoe kan ik verwensen, waar God niet verwenst?
Van de top van de rotsen af zie ik het,
van de heuvels af neem ik het waar,
een volk dat apart woont
en zich niet rekent onder de naties.
Wie telt die stofwolk, die Jakob is, of wie becijfert maar een kwart van Israël?
Ik zou willen sterven als die rechtvaardigen, een einde vinden als zij.
In het boek Numeri zijn de Israëlieten op reis naar het land waar God hen zal laten wonen. De koningen van de volkeren die zij passeren proberen hen met hun legers tevergeefs tegen te houden. De Eeuwige is immers met zijn volk. Koning Balak van Moab begrijpt dat militair ingrijpen niet werkt en doet een beroep op Bileam, een waarzegger met een internationale reputatie om een vloek uit te spreken over het volk Israël. Ondanks de vorstelijke beloning die hem in het vooruitzicht gesteld wordt, aarzelt Bileam. God komt namelijk tussenbeide. Pas na herhaald aandringen neemt hij de opdracht aan (Numeri 22,5-41). Maar als het moment daar is vervloekt Bileam Israël niet, maar zegent hij het volk juist, zelfs tot drie keer toe.
In zijn eerste zegenspreuk karakteriseert Bileam Israël als ‘een volk dat apart woont.’ Dat kan tot misverstanden leiden, als zou het een oproep zijn tot afzondering of een uiting van superioriteit. Dat is echter niet de teneur van deze en andere teksten in de Bijbel. Dit volk heeft een plaats onder de andere volkeren maar wel met een eigen opdracht en verplichtingen. Het is gekozen door de Heer, de God die het bevrijd heeft (Deuteronomium 4,32-40) om een ‘heilig’ (niet: een volmaakt!) volk te zijn – waar het volgens de Bijbel lang niet altijd in slaagt.
De bekende 19e-eeuwse rabbijn Samson Raphael Hirsch verklaarde het ‘apart wonen’ uit Numeri 23,9 als de opdracht van dit volk om een gemeenschap te vormen die zich zou moeten onderscheiden van de omringende volkeren met hun streven naar macht en rijkdom. In navolging van rabbijn Hirsch legt rabbijn Jonathan Sacks ‘apart wonen’ uit als een verwijzing naar de eigenheid van dit volk en de bereidheid die eigenheid te bewaren, niet als een verlangen naar eenzaamheid en afzondering. Eenzaamheid is immers eerder een vloek dan een zegen.
Voor toelichtingen door rabbijn Sacks klik hier en hier
Bron: KRJ | foto: Pixabay