Geplaatst op 11 oktober 2018

Bisschop Gerard de Korte ontmoet rabbijn Simcha Steinberg

Eindhoven – Bisschop Gerard de Korte en rabbijn Simcha Steinberg hebben afspraken gemaakt om elkaar vaker te treffen. Dit besluit volgde op hun gesprek in de synagoge van Eindhoven op woensdag 10 oktober. “Het is belangrijk dat de Joodse en Katholieke gemeenschap nauw met elkaar verbonden zijn”, aldus de bisschop.

Door: Cor Sinnema

De Korte was naar Eindhoven gekomen op uitnodiging van Max Loewenstein, voorzitter van de joodse gemeente, om kennis te maken met de nieuwe rabbijn Simcha Steinberg, die sinds ongeveer een jaar in Eindhoven werkzaam is. Rabbijn Steinberg werd in Israël geboren. Hij studeerde in Israël en in Amerika en heeft tot vorig jaar samen met zijn Nederlandse vrouw in Kiev (Oekraïne) gewoond en gewerkt. Hoewel de jonge rabbijn (29) pas een jaar in Nederland woont, kan hij het Nederlands goed verstaan en steeds beter spreken. Voor deze bijzondere gelegenheid was ook opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat naar Eindhoven gekomen.

Onderdeel van het programma was ook de bezichtiging van de synagoge, waar het gezelschap zich liet vereeuwigen voor de heilige Arke. Op de foto van links naar rechts: Anja Hannema, de heer Hugo de Gier, Max Loewenstein, Binyomin Jacobs, bisschop De Korte, rabbijn Simcha Steinberg, zijn vrouw Rina en hun jongste dochter Batya.

Na de uitwisseling van ervaringen werden elkaars activiteiten genoemd waarvoor over en weer uitnodigingen volgden. Binnen de diverse bisdommen wordt bijvoorbeeld jaarlijks de ‘Dag van het Jodendom’ gehouden, die door de bisschoppen ruim tien jaar geleden is ingesteld. De joodse gemeente in Eindhoven hoopt het begin van het jaarlijkse Lichtfeest (Chanoeka of inwijdingsfeest) begin december samen met vertegenwoordigers van de kerk te kunnen vieren. Met het programma “Licht in de mediene” (een verwijzing naar Eindhoven als Lichtstad) zoekt de joodse gemeenschap nadrukkelijk contact met de omgeving.

Het kennismakingsgesprek vond plaats op initiatief van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant in Eindhoven. Eindhoven dankt de titel ‘hoofdsynagoge’ aan de fusie met de joodse gemeente die vroeger in ’s-Hertogenbosch was. Elke provinciehoofdstad kende voor de Tweede Wereldoorlog een Hoofdsynagoge. De huidige joodse gemeente in Eindhoven is aangesloten bij het orthodox Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. De huidige synagoge bevindt zich sinds 1953 aan de Hendrik Casimirstraat. De oude synagoge van Eindhoven heeft na de oorlog plaats moeten maken voor de voorgenomen verbreding van de wegen in de binnenstad.

Cor Sinnema is lid van het bestuur van de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ)


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.