Geplaatst op 13 december 2019

Chanoeka

Chanoeka betekent ‘inwijding’ en met dit feest vieren Joden de overwinning van de Makkabeeën op de Hellenistische overheersing en de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem. Het feest herinnert aan het wonder dat de olie die nodig was om de Menora (de zevenarmige kandelaar) in de Tempel brandend te houden, slechts voor één dag voldoende was, maar de lamp bleef toch acht dagen branden.

Het feest wordt niet in de Tenach genoemd maar wel in het apocriefe boek van de Makkabeeën (1 Mak 4,36-59). De Romeins-joodse geschiedschrijver Flavius Josephus (37 – 100 na Chr.) kent het en ook Jezus zou het hebben meegevierd (Joh 10,22).

Het Chanoekafeest duurt acht dagen. Dit jaar begint het op 22 december en het duurt tot en met 30 december 2019. Sinds enkele jaren vindt in enkele grote steden van ons land een openbare Chanoekaviering plaats. Het idee is uit Amerika komen overwaaien en wordt door velen gezien als een actie van een minderheid die niet onzichtbaar wil verdwijnen tussen de kerstboomballen en het engelenhaar. In Utrecht gebeurt dit al voor de 8ste keer op zondag 22 december Mariaplaats). Andere steden zijn o.a.: Den Haag (Atrium) en Eindhoven (Stadshuisplein) en om 17.30 uur in Amsterdam (Gelderlandplein).

In andere plaatsen gebeurt dit op maandag 23 december op diverse tijden: Heemstede (Raadhuisplein), Amersfoort (Sjoeltuin Drieringensteeg), Nijmegen (Grote Markt), Rotterdam (Schouwburgplein).

Opperrabbijn Binyomin Jacobs komt op dinsdag 24 december naar Kampen om de chanoekia aan te steken.

Elders wordt er op zondag 29 december aandacht aan besteed: Arnhem (Kippemarkt), Winterswijk.

Een overzicht van deze vieringen staat op: http://chanoeka.info/alle-vieringen-nl

Bron: KRJ | Foto: Cor Sinnema

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.