Geplaatst op 4 september 2018

Chantal Suissa-Runne verzorgt 20ste Samuel Hirschlezing

Foto: Claudia Kamergorodski

De Samuel Hirschlezing wordt sinds 1999 jaarlijks georganiseerd in de synagoge van Zwolle. De bedoeling van deze lezing is de plaats en de betekenis van het jodendom in en voor de moderne wereld nader te belichten voor een publiek van joodse en niet-joodse belangstellenden.

De Samuel Hirschlezing is genoemd naar Rabbijn Samuel Jehoeda Hirsch (1872-1941), de laatste opperrabbijn van Overijssel, die is overleden in 1941 en begraven ligt op de joodse begraafplaats van Zwolle. De lezing wordt georganiseerd door de Stichting Judaica Zwolle in samenwerking met het Genootschap Nederland-Israël afdeling Zwolle. De eerste vijf jaren werd de lezing in het voorjaar gehouden in het kader van het jaarlijkse Synagogepad (zie in de rubriek Historie). Sinds 2004 is de lezing een zelfstandige activiteit op een zondagochtend in het najaar. Op de middag na de lezing is de tentoonstelling in de synagoge geopend.

20e Samuel Hirschlezing op zondag 11 november 2018

Leer Je Buren Kennen
Hoe Joden middels dialoog & ontmoeting bijdragen aan verbinding in tijden van polarisatie.

Chantal Suissa-Runne zal haar lezing houden over de rol van de Joodse gemeenschap bij het creëren van meer verbinding in de samenleving. Zij merkt dat pluralisme onder druk staat, grondrechten steeds vaker botsen en polarisatie ons verder uit elkaar drijft. Vanuit haar praktijkervaring zal zij u meenemen in een aantal mede door haar opgezette projecten door de jaren heen. Projecten zoals het reeds vier maal bekroonde Leer Je Buren Kennen, waarbij studenten en scholieren nader kennismaken met de Joodse gemeenschap, maar ook Mo & Moos, vriendschap en leiderschap in Mokum, de Amsterdamse ambtswoningdialoog, Kinderen van A’DAM, Salaam-Shalom en andere projecten. Ze zal zowel de succesverhalen belichten, als de soms pijnlijke confrontaties.

Chantal Suissa-Runne is directeur YOUnite, een sociale onderneming en bestuurslid van o.a. de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Ze zet zich nu ruim 15 jaar in voor dialoog en verbinding, zowel op intercultureel als interreligieus vlak. Ze is auteur van het boek 180Amsterdammers, voormalig hoofdredacteur en programmaleider van Stichting Nieuw Wij en werkt momenteel als zelfstandig adviseur en projectleider. Ze heeft ervaring in het maatschappelijk veld, onderwijs, media, overheid, politie, justitie en maakt deel uit van het antiradicaliseringsnetwerk van de EU.

De lezing begint om 11.00 uur. Van 12.00 tot 12.30 uur is er gelegenheid vragen te stellen en met de spreker in discussie te gaan. De toegangsprijs is € 7,50 voor personen die zich vóór 1 november inschrijven. Voor alle anderen is de toegang € 10.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.