Geplaatst op 19 juni 2022

Cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners in Tilburg

In september 2022 begint in de Petrus en Pauluskerk Tilburg een nieuwe cursus ‘Bijbels Hebreeuws voor beginners’. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Verreweg het grootste deel van het Oude of Eerste Testament is oorspronkelijk geschreven in het Hebreeuws. Door deze cursus leert u het Oude of Eerste Testament lezen in de taal waarin het geschreven is.

Het lezen van de Bijbel in de grondtaal heeft zijn eigen waarde. Een vertaling, hoe zorgvuldig die ook is gemaakt, is altijd een interpretatie. Door de tekst in de grondtaal te lezen, zie je welke andere vertaalmogelijkheden er zijn.

Het lezen van de tekst in de oorspronkelijke taal nodigt bovendien uit tot langzaam en zorgvuldig lezen; daardoor ga je letten op alle betekeniselementen van de tekst. En het geeft voldoening om zelf toegang te krijgen tot een tekst die op het eerste gezicht moeilijk toegankelijk lijkt.

Het leren van Bijbels Hebreeuws geeft je niet alleen toegang tot een andere taal, maar met die taal is een hele cultuur verbonden.

Het zelf lezen en begrijpen van verhalen uit de Hebreeuwse Bijbel is het uiteindelijke doel van de cursus. Maar we beginnen met leren lezen, eerst van de letters daarna van de woorden. Daarvoor is het nodig het Hebreeuwse alfabet te leren, dat er heel anders uitziet dan het alfabet dat wij gebruiken.

Daarna leren we een aantal kenmerken van de Hebreeuwse grammatica. Daarvoor maken we gebruik van een grammaticaboek en een oefenboek. Langzamerhand gaan we echte teksten uit de Hebreeuwse Bijbel vertalen.

De cursus wordt gegeven door drs. Nico van Doorn, pastoraal werker in Tilburg.

De lessen worden gegeven in de Pauluszaal van de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11 in Tilburg. Ze zijn op de woensdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur. In de schoolvakanties zijn er geen lessen.

Bij de cursus hoort ook huiswerk. U moet rekenen op ongeveer anderhalf uur huiswerk per week.
De kosten voor de hele cursus zijn: 50 euro.

In de lessen maken we gebruik van een grammaticaboek en een oefenboek. Het is de bedoeling dat de deelnemers die voor het begin van de cursus zelf aanschaffen. De kosten daarvan zijn ongeveer 40
euro.

Als u wilt deelnemen, stuurt u dan vóór 15 augustus een e-mail naar: petrusenpauluskerk@parochiedegoedeherder.nl. Kort na die datum krijgt u bericht of de cursus doorgaat.

Praktische informatie:
– Data van de lessen: woensdagochtend 14, 21, 28 september; 5, 12, 19 oktober; 2, 9, 16, 23, 30 november; 7, 14, 21 december 2022; 11, 18, 25 januari; 1, 8, 15 februari; 1, 8, 15, 22, 29 maart; 5,
12, 19 april 2023
– Tijd: 10:00 – 11:30 uur
– Plaats: Pauluszaal, Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11, Tilburg

Petrus en Pauluskerk Tilburg


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.