Geplaatst op 9 januari 2020

Dag van het Jodendom 2020 in Amersfoort: Bevrijding en Vrijheid

Bevrijding en Vrijheid, Dinsdag 28 januari en 11 februari 2020
20.00-22.00 uur, Pastorie Franciscus Xaverius, ’t Zand 29 in Amersfoort

Inleider 28 januari: Menno ten Brink, rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam
Woord vooraf 11 februari: Huib Klamer, secretaris van de Raad van Kerken Amersfoort

Dit jaar herdenken wij dat het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd van de bezetting van de nazi’s. Een goede gelegenheid om ook op de Dag van het Jodendom (die ieder jaar omstreeks 17 januari gehouden wordt), dit maal stil te staan bij vragen wat bevrijding en vrijheid eigenlijk betekenen. In de joodse en christelijke traditie is “bevrijding” immers een kernbegrip. Het verhaal van de uittocht uit het boek Exodus wordt doorverteld door de joden tijdens de Seideravond, de avond van Pesach. In het Christendom wordt het verhaal van de uittocht in de paasnacht verteld.

Aan deze thematiek zal tijdens de 2 avonden bijzondere aandacht worden besteed. Tijdens de eerste avond (dinsdag 28 januari 2020) zal rabbijn Menno ten Brink zijn visie geven op de begrippen vrijheid en bevrijding in het licht van dat wat beschreven wordt in Exodus. En ook wat bevrijding betekent voor Joden na de rampspoed van de Sjoa, de vernietiging van het joodse volk door de nazi’s. Menno ten Brink studeerde rechten in Amsterdam, werkte als jurist bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten/VNG en zijn rabbinale bevoegdheid in 1993 aan het Leo Baeck College in Londen behaald. Sinds 1993 was hij rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam en Amsterdam, en tevens Krijgsmacht rabbijn. Sinds 2003 is hij fulltime rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.

Twee weken later, tijdens de tweede avond (dinsdag 11 februari 2020), zullen we met elkaar bespreken wat voor ons bevrijding en vrijheid betekenen aan de hand van een aantal uitspraken/stellingen, bezien vanuit joodse en vanuit christelijke kant. Huib Klamer, secretaris van de Raad van Kerken Amersfoort, zal daaraan voorafgaand bij het begin van de avond een korte inleiding geven.

Aanmelding: secretariaatscc@gmail.com | Bijdrage: € 8,- voor beide avonden; € 5,- voor één avond.

Bron: Dagvanhetjodendom.nl

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.