Geplaatst op 8 oktober 2019

De eerste lezing – 13 oktober 2019

28e zondag voor het jaar (2 K 5, 14-17; Ps 98 (97) 1, 2-3ab, 3cd-4; 2 Tim, 2, 8-13; Lc 17, 11-19).

Niemand kan Naäman van zijn huidziekte genezen. Hij, bevelhebber in Syrië, zoekt op advies van zijn dienstmeisje, een gevangene uit Israël, hulp bij Elisa, de profeet uit Israël. Na zeven keer onderdompelen in de Jordaan krijgt Naäman een nieuwe huid, als die van een kind.

Het korte fragment past bij het evangelie, eveneens een wonder. Evenals in het evangelie is Naäman God dankbaar en wil hij iets cadeau doen. Maar dat weigert Elisa.

Er bestaat een nauwe relatie tussen god, land en volk. In het oude Israël heerst de opvatting dat God alleen op zijn eigen grondgebied kan worden aanbeden. Daarom neemt Naäman een vracht aarde uit het land Israël (= heilige grond) mee naar huis.

Toch gaat niet om deze ‘aardse’ zaken, maar dat een vreemdeling, een niet-jood, de God van Israël erkent en daardoor een nieuw mens is geworden.

Meer informatie vindt u o.a. op: https://www.kerkenleven.be/system/files/archief-pdf/kerkenleven_1192434748_28zondag.pdf.

In de eucharistieviering van de zondag wordt eerst gelezen uit de Joodse Bijbel. Deze ‘eerste’ lezing wordt gevolgd door een psalm of lofzang, die hier goed bij past. Samen vormen zij een eenheid en ze worden gerekend tot het gemeenschappelijke bezit van joden én christenen. Wat leert de eerste lezing ons in relatie tot het evangelie?  


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.