Geplaatst op 24 mei 2022

De eerste lezing: 26 mei 2022 | Hemelvaart

Donderdag 26 mei 2022 | Hemelvaart (jaar C)
Lezingen: Hand. 1,1-11; Ps. 47; Ef. 1,17-23 of Hebr. 9,24-28; 10,19-23; Luc. 24,46-53

Door: Joke Brinkhof

Het evangelie van Lucas eindigt met het afscheid van Jezus van zijn leerlingen en de opdracht om zijn boodschap verder te vertellen. In het vervolg op dit evangelie, in Handelingen, beleven we nogmaals dit afscheid. Dit afscheid is meer gedetailleerd en verschilt ook wat van het eerder vertelde. In Handelingen zijn Jezus en de leerlingen niet in Betanië, maar op de Olijfberg. Van daar wordt Hij opgeheven en onttrekt een wolk hem aan het gezicht.

Bergen hebben bijbels gezien een bijzondere betekenis: ze strekken zich uit naar de hemel, waar God woont. Het beeld van de berg, en ook dat van de wolk, kennen we van Mozes, die bovenop de berg Sinaï, in een wolk, God hoort spreken en de twee platen van het Verbond ontvangt, beschreven door God zelf. Mozes verblijft daar veertig dagen, hetzelfde aantal dagen dat Jezus na zijn verrijzenis aan de leerlingen verschijnt (Hand. 1,3). Jezus wordt zo getekend naar Mozes, maar ook naar de profeet Elia. Ook aan hem verschijnt God op een berg, nadat Elia een tocht van veertig dagen door de woestijn achter de rug heeft (1 Kon. 19,8-18). En Jezus zelf leeft veertig dagen in de woestijn voor Hij als leraar genezend door Israël trekt, op weg naar Jeruzalem. Veertig dagen, een berg en een wolk: ze benadrukken dat Jezus leeft in Gods nabijheid.

Voor uitgebreidere toelichting op de lezingen: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/hemelvaart-b-21-5-2009/.

Joke Brinkhof is exegeet en hoofdredacteur van ‘In Uw Midden’


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.