Geplaatst op 9 mei 2021

De eerste lezing | donderdag 13 mei 2021 – Hemelvaartsdag

Donderdag 13 mei, Hemelvaart van de Heer jaar B
Lezingen: Hand 1,1-11; Ps. 47; Ef. 1,17-23; Marc. 16,15-20

Door: Joke Brinkhof

Lucas beschrijft met de hemelvaart de overgang van Jezus’ aardse leven naar zijn leven bij God. De Bijbel ziet de hemel boven, met de mensen op de aarde daaronder. Er is echter geen onoverbrugbare kloof tussen hemel en aarde: Mozes is door God zelf begraven, Elia reed met een strijdwagen naar de hemel en van Henoch weten we dat hij door God werd opgenomen.

Met de leerlingen is Jezus op de Olijfberg. Bergen reiken naar de hemel, de woonplaats van God. Zo mag Mozes de wolk binnengaan, die de Sinaï, waarop Gods heerlijkheid rust, overdekt, en er veertig dagen verblijven. Veertig dagen, dat is in Handelingen, anders dan aan het einde van het Lucasevangelie, ook de tijd dat Jezus nog aan de leerlingen verschijnt voordat Hij in Gods heerlijkheid binnengaat. Met het symbolische getal ‘veertig’ verwijst de auteur onder andere naar de veertig dagen die de verkenning van het beloofde land duurde, die Jezus in de woestijn was en de veertig jaar die het volk door de woestijn. ‘Veertig’ betekent volheid, allesomvattend. Zo zijn de veertig dagen dat Jezus verschijnt geen verleden tijd, maar teken van zijn steeds verschijnen, ook nu Hij leeft bij God.

Zie voor verdere toelichting op de lezingen: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/hemelvaart-b-21-5-2009/

Joke Brinkhof is exegeet en hoofdredacteur van ‘In Uw Midden’


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.