Geplaatst op 18 december 2023

De eerste lezing: maandag 25 december 2023 | Eerste Kerstdag

Maandag 25 december 2023 | Eerste Kerstdag
Lezingen: Jes. 52,7-10; Psalm 97; Hebr. 1,1-6; Joh. 1, 1-8

Door: Gerard Rouwhorst

De nieuwtestamentische lezingen van deze Eerste Kerstdag kunnen gemakkelijk uitnodigen tot hoog-theologische beschouwingen over de geboorte van Jezus als de Zoon van God, afstraling van Gods heerlijkheid en evenbeeld van Gods wezen; het Woord dat vlees geworden is. Het is opmerkelijk dat de lezing uit Jesaja en de antwoordpsalm een andere, meer aardse sfeer ademen.

De schitterende, po√ętische passage uit Jesaja spreekt over de terugkeer van het joodse volk naar het verwoeste Jeruzalem. Jesaja ziet de puinhopen van de stad en de wachters die op de torens juichen als een bode vrede komt melden. De stad kan weer worden opgebouwd. De periode van onderdrukking is achter de rug.

De antwoordpsalm plaatst dezelfde gebeurtenis in een breder perspectief: God die de terugkeer van Zijn volk naar de verwoeste stad mogelijk maakt, wil rechtvaardigheid voor alle volkeren, de hele aarde.

Dit messiaanse visioen is nog lang niet gerealiseerd en moet levend gehouden worden, in het bijzonder ook op Kerstmis. Het Oude Testament kan ons helpen om met beide benen op de aarde te blijven staan. Daarom verdient deze passage een plek in de verkondiging van Eerste Kerstdag.

Voor een uitgebreidere toelichting op de lezingen: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/Kerstdag-jaar-B-25-12-2023.pdf en https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/b-c-kerstdag-dagmis#Commentaar.

Gerard Rouwhorst is emeritus-hoogleraar liturgiewetenschap aan de Tilburg School of Catholic Theology


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.