Geplaatst op 18 december 2023

De eerste lezing: Kerstnacht 24 december 2023

Kerstnacht 24 december 2023
Lezingen: Jes. 9,1-3.5-6; Ps. 96(95); Tit. 2,11-14; Luc. 2,1-14

Door: Tineke de Lange

Een tekst over oorlog in de kerstnacht! In Jesaja 7-10 wordt Juda militair bedreigd en blijkt de koning onmachtig om de crisis het hoofd te bieden.

Duister en schaduw liggen over het land met zijn radeloze bevolking. Licht en hoop moeten van God komen, zegt de profeet. Alleen zo komt een einde aan de ellende en de gruwelen van de oorlog. Het meest pregnant wordt dit einde verwoord in vers 4: ‘Want alle dreunend stampende laarzen en met bloed doordrenkte mantels – ze worden verbrand en verteerd door het vuur!’

De hoop ligt in de geboorte van een koningskind, een ware zoon van David. Binnen de context van het boek Jesaja is de identificatie van deze ‘vredesvorst’ (v. 5) met Hizkia (Hezekia) het meest plausibel. Hizkia is de zoon van aartstwijfelaar Achaz (Jesaja 7) en een van de weinige koningen in de Bijbel met een positieve pers. Dit is ook de interpretatie in de Joodse traditie. Het christendom is een andere weg gegaan door in Jesaja 9 een verwijzing naar Jezus te zien.

Hoe men deze passage ook leest, het is goed te bedenken dat Jesaja 9 gaat over hoop in een situatie van levensbedreiging en acute nood. Dat mogen we ook (of misschien juist) in de kersttijd niet vergeten.

Voor verdere uitleg van de lezingen: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/Kerstnacht-jaar-B-24-12-2023.pdf.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.