Geplaatst op 10 april 2022

De eerste lezing: zaterdag 16 april 2021 | Paaswake

Zaterdag 16 april 2022 | Paaswake
Lezingen: Gen. 1,1-2,2; Ex.14,15-15,1; Jes.55,1-11; Ps. 104; Rom. 6,3-11; Marc. 16,1-8

Door: Marc Heemels

“Broeders en zusters, luisteren wij nu naar het woord van God. Wij gaan nu overwegen hoe in het verre verleden God, die ons geschapen heeft, zijn volk heeft gered en hoe hij in de volheid der tijden zijn Zoon heeft gezonden om ons te verlossen…”

In deze inleiding uit het missaal op de negen schriftlezingen wordt ons de sleutel gegeven de lezingen, en misschien wel de hele Heilige Schrift, te begrijpen: God is redder, God is verlosser.

De eerste lezing is hoofdstuk 1 van Genesis. “In den beginne…” Maar hier is God toch vooral als schepper ‘aan het werk’? Omdat er in deze viering zoveel lezingen zijn, wordt ons de optie gegeven na de beginzin alles over te slaan en verder te lezen bij de schepping van de mens op de zesde dag.

‘De aarde was woest en leeg’ staat tussen haakjes. ‘Duisternis’ staat tussen haakjes. ‘De storm’, ‘de diepte’: tussen haakjes. Konden we dat maar in ons eigen leven!

Maar als we al dit negatieve, dit gevaarlijke, dit akelige tussen haakjes zetten, dan horen we God ook niet zeggen: ‘er moet licht zijn!’

‘Woest en leeg’… zoek het eens op in andere vertalingen. Bijvoorbeeld:
ongeordend en leeg (Canisius);
woest en doods (Nieuwe Bijbel Vertaling);
onherbergzaam en verlaten (Goed Nieuws Bijbel);
woestheid en warboel (Naardense Bijbel).
Of, in de oudste vertaling, de Griekse: onzichtbaar en ongeordend.

In de doodste wanorde van het begin en misschien wel van ons eigen leven brengt God leven en ordening. Door zijn woord. Door zijn scheppend en bevrijdend woord.

En er was licht! Hij is niet in dit donkere graf. Hij is verrezen!

Voor verdere toelichting op de lezingen van de Paaswake zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/paaswake-16-4-2022/?wpdmdl=2621&refresh=62381c708fb5f1647844464

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.