Geplaatst op 29 maart 2021

De eerste lezing: zaterdag 3 april 2021 | Paaswake

Zaterdag 3 april Paaswake
Lezingen: Gen. 1,1-2,2; Ex.14,15-15,1; Jes.55,1-11; Ps. 104; Rom. 6,3-11; Marc. 16,1-8

Door: Marc Heemels

“Broeders en zusters, luisteren wij nu naar het woord van God. Wij gaan nu overwegen hoe in het verre verleden God, die ons geschapen heeft, zijn volk heeft gered en hoe hij in de volheid der tijden zijn Zoon heeft gezonden om ons te verlossen…”

In deze inleiding uit het missaal op de negen schriftlezingen van de paaswake wordt ons de sleutel gegeven de lezingen, en misschien wel de hele Heilige Schrift, te begrijpen: God is redder, God is verlosser.

De eerste lezing is hoofdstuk 1 van Genesis. “In den beginne…” Maar hier is God toch vooral als schepper ‘aan het werk’? Omdat er in deze viering zoveel lezingen zijn, wordt ons de optie gegeven na het beginvers alles over te slaan en verder te lezen bij de schepping van de mens op de zesde dag. Maar wat staat er eigenlijk in dat eerste vers?

‘De aarde was woest en leeg’, ‘duisternis’, ‘de storm’, ‘de diepte’ – allemaal woorden die negatief, gevaarlijk, akelig klinken en die we in ons eigen leven ook het liefst tussen haakjes zouden zetten. Maar horen we God door deze woorden heen ook niet zeggen: ‘er moet licht zijn!’

‘Woest en leeg’… zoek het eens op in andere vertalingen. Dan lezen we bijvoorbeeld ‘ongeordend en leeg’ (Canisius); ‘woest en doods’ (Nieuwe Bijbel Vertaling); ‘onherbergzaam en verlaten’ (Goed Nieuws Bijbel); ‘woestheid en warboel’ (Naardense Bijbel). Of, in de oudste vertaling, de Griekse: ‘onzichtbaar en ongeordend’.

In de doodste wanorde van het begin en misschien wel van ons eigen leven brengt God leven en ordening. Door zijn woord. Door zijn scheppend en bevrijdend woord.

En er was licht! Hij is niet in dit donkere graf. Christus is verrezen!

Zie voor de Bijbelsteksten van de paaswake en commentaren daarop https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/assets/userfiles/A-B-C/Paaswake_tekst_commentaar_JB.pdf

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven

 

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.