Geplaatst op 27 december 2022

De eerste lezing: zondag 1 januari 2023

De eerste lezing | zondag 1 januari 2023 – Maria, moeder van God
Lezingen: Num. 6,22-27; Ps. 67; Gal. 4,4-7; Luc. 2,16-21

Door: Tineke de Lange

De eerste lezing van vandaag is de bekende priesterzegen uit het boek Numeri. Zegenen betekent zoiets als ‘goede woorden spreken’, ‘iemand het goede, het heil, toewensen’.

In deze zegen gaat het om handelingen van de Heer (zegenen, licht laten schijnen, zijn gelaat toewenden) en het goede dat Hij de mens brengt: bescherming, ontferming en vrede. Dit zijn geen vrijblijvende woorden. Wat de Heer, de God van Israël, zegt doet hij, en Hij verwacht dit ook van ons. De godsnaam JHWH klinkt niet voor niets met zoveel nadruk.

Nergens in de tekst staat dat ‘zegenen’ alleen aan de priester voorbehouden is. Denk maar aan Gods woorden tot Abraham in Genesis 12,3: ‘Ik zal zegenen wie jou zegenen’. Verder in Genesis zegenen een vader en grootvader hun kinderen en kleinkinderen (Genesis 27,4.7.10; 48,9), zoals in het jodendom ouders nog steeds doen bij het begin van de sabbat.

Verder lezen over de Schriftteksten van vandaag: https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/b-c-feest-van-de-moeder-gods-maria#Commentaar.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.