Geplaatst op 5 februari 2024

De eerste lezing: zondag 11 februari 2024

11 februari 2024 | 6e zondag door het jaar B
Lezingen: Lev. 13,1-2.45-46; Ps. 32,1-2.5-11; 1 Kor. 10,31-11,1; Marc. 1,40-45.

Door: Gerard Rouwhorst

De eerste lezing bestaat uit enkele korte fragmenten uit een heel lang hoofdstuk uit Leviticus. Het gaat daarin om de vraag hoe je moet omgaan met mensen die een besmettelijke ziekte hebben en een bedreiging kunnen vormen voor de gemeenschap.

Uitvoerig en gedetailleerd wordt beschreven wat er moet gebeuren wanneer iemand verdachte plekken op de huid heeft en een besmettelijke huidziekte zou kunnen hebben. Hij moet dan naar een priester gaan en zich uitvoerig door hem laten onderzoeken. Wanneer dan blijkt dat hij de ziekte inderdaad heeft, wordt hij onrein verklaard en moet hij in quarantaine totdat de verschijnselen verdwenen zijn.

Voor een goed verstaan van de passage is van belang dat het woord onreinheid een louter fysieke betekenis heeft. Het gaat niet om een vorm van zonde en er wordt ook nergens gezegd dat de ziekte het gevolg is van zonde. Het gaat uitsluitend om bescherming van de gemeenschap.

Verder is van belang om het optreden van Jezus in het evangelie het juiste perspectief te plaatsen. Wanneer Jezus de melaatse aanraakt, is dat niet met de bedoeling om een taboe te doorbreken en reinheidsregels te overtreden. Hij raakt de melaatse aan omdat hij hem wil genezen. Je zou hooguit kunnen zeggen dat hij daarvoor een zeker risico neemt, zoals ook mensen in de zorg dat wel eens moeten doen.

Gerard Rouwhorst is emeritus-hoogleraar liturgiewetenschappen


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.