Geplaatst op 6 september 2021

De eerste lezing: zondag 12 september 2021

Zondag 12 september, 24e zondag door het jaar B
Lezingen: Jes. 50,5-9a; Ps. 116(114); Jak. 2,14-18; Mc. 8,27-35

Door: Cor Sinnema

De woorden ‘knecht’ of ‘dienstknecht’ komen vaak voor in het boek Jesaja, maar betekenen niet overal hetzelfde. Soms wordt er een persoon mee bedoeld, zoals de dienstknecht Jakob. Een andere keer gaat het om de functie van de koning: iemand uit het huis van David. Weer een andere keer wordt het volk als geheel er mee bedoeld. Ten slotte is – zoals hier – sprake van een persoon als ‘lijdende’ dienstknecht. Of hier een specifieke persoon bedoeld wordt is niet duidelijk. Wel dat hij niet alleen de zonden van het volk met zich meedraagt, maar ook nog eens hardnekkig verzet te verduren heeft.

Dankzij deze meerduidige gelaagdheid kan de tekst ook op Jezus toegepast worden en zo wordt de tekst door christenen gelezen op Palmzondag. Het gaat in het ‘lied van de lijdende dienstknecht’ over een lijden dat Jezus ook zou overkomen, die ‘zijn rug vrijwillig blootstelde’ aan de folteraars. Nu is Jezus de ‘lijdende dienstknecht’.

Een goed voorbeeld van retrospectief lezen van de tekst van Jesaja.

Voor wie meer wil lezen: joods christelijke dialoog – Jesaja 50, 52 en 54 – Dineke Houtman (joods-christelijke-dialoog.nl)

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom ’s-Hertogenbosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.