Geplaatst op 7 maart 2022

De eerste lezing: zondag 13 maart 2022

Zondag 13 maart 2022 | 2e zondag veertigdagentijd jaar C
Lezingen: Gen. 15,5-12.17-18; Ps. 27; Fil. 3,17-4,1; Luc. 9,28b-36

Door: Tineke de Lange

Genesis 15 is een mysterieuze tekst. Abraham – die dan nog Abram heet – heeft een visioen, waarin verschillende lijnen samen komen: Gods eerder gedane belofte van een talrijk nageslacht en van het land (vers 5-7; zie Gen. 12,1-7), en de komende ervaringen van dit nageslacht, namelijk de slavernij in en bevrijding uit Egypte (vers 13-16).

Deze laatste verzen ontbreken in de lezing van vandaag, maar een subtiele verwijzing naar de Exodus vinden we in v. 7, waar gezegd wordt dat de Heer Abraham ‘weggeleid’ heeft uit Oer, precies het woord dat gebruikt wordt voor de bevrijding uit Egypte.

Het probleem in Genesis 15 is dat Abraham nog geen kind heeft. Het beloofde talrijke nageslacht lijkt ver weg. Toch vertrouwt Abraham op de Heer en dit vertrouwen wordt hem als een daad van rechtvaardigheid aangerekend. Zo luidt Gen. 15,6 volgens de Septuaginta en zo interpreteert Paulus dit vers (Rom. 4,3; 9,20-24; Gal. 3,6). De Hebreeuwse tekst laat ook een andere lezing toen: Abraham vertrouwt op God en ziet Gods herhaalde belofte als teken van Zijn rechtvaardigheid. Hoe dan ook, Abrahams vertrouwen op de God van de belofte blijft een voorbeeld voor al zijn kinderen, Joden en christenen.

Voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag: zie C-cyclus tweede zondag van de veertigdagentijd | Kerknet.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.