Geplaatst op 7 november 2022

De eerste lezing: zondag 13 november 2022

Zondag 13 november 2022 | 33e zondag door het jaar C
Lezingen: Mal. 3,19-20b; Ps. 98, 5-6, 7-8, 9; 2 Thess. 3,7-12; Luc. 21,5-19

Door: Cor Sinnema

Maleachi is de laatste van de twaalf kleine profeten. In de Hebreeuwse Bijbel worden deze twaalf als één geheel benaderd en staan ze aan het eind van de afdeling Profeten. Daarna volgt het boek van de Psalmen, het eerste boek van de Geschriften.

Maleachi gebruikt een oud Egyptisch beeld van “de gevleugelde zon” om zijn woorden kracht bij te zetten. De zon staat hoog aan de hemel en zal door zijn hitte enerzijds een straf zijn voor de boosdoeners, “maar voor u, die mijn naam vreest, gaat de zon van de gerechtigheid op, en met haar vleugels brengt zij genezing.”

In de christelijke Bijbel is de profeet Maleachi het laatste boek van het Oude Testament en wordt het gezien als een schakel tussen het Oude en het Nieuwe Testament. We moeten ons realiseren dat de betekenis hiermee verandert en er een ‘open einde’ ontstaat. De titel “De zon der gerechtigheid” wordt op Jezus toegepast. Hij is de blinkende morgenster, die zichtbaar wordt als de ‘dag’ aanbreekt. Het beeld keert terug in de O-antifonen op 21 december: “O Dageraad, … verlicht hen die in duisternis en in de schaduw van de dood leven.”

Voor wie verder wil lezen: 33e zondag dhj, C jaar, 13-11-2022 – Tijdschrift voor verkondiging

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom ’s-Hertogenbosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.