Geplaatst op 8 augustus 2022

De eerste lezing: zondag 14 augustus 2022

Zondag 14 augustus | 20e zondag door het jaar C
Lezingen: Jer. 38,4-6.8-10; Psalm 40; Hebr. 12,1-4; Luc. 12,49-53

Door: Marc Heemels

Met de woorden van Jezus vandaag lijkt de ‘synodale weg’, de gezamenlijk bewandelde weg, ten einde gekomen. Niet langer is het ‘syn-‘, samen met elkaar, nu is het ‘dia-’, alles spat uit elkaar. Verdeeldheid ben ik komen brengen…

Uiteindelijk komen we bij de splitsing van de twee wegen van Psalm 1 en in veel andere wijsheidsteksten: de weg van de rechtvaardigen ten leven of de doodlopende weg van de wettelozen (vgl. Ps. 1).

Kies voor de weg van de rechtvaardigen! Daartoe roept de evangelielezing op. Dat is een weg die je samen gaat: met oog voor wie achterblijven of naast de weg terecht zijn gekomen. Met oog voor wie wegzakken. Daarover gaan de eerste lezing en de psalm. Jeremia wordt in de put gegooid. De psalmist is terechtgekomen in een valkuil, een modderpoel. ‘Het gaat niet meer.’ De kuilen, de modder, ze zijn er, ook op deze weg.

De teksten beloven ons: in de kuilen wordt redding ervaren. Juist omdat we de weg met elkaar gaan en God met ons gaat. Laten we niet die mensen zijn van de andere weg. De uit-elkaar-trekkers, die anderen in de put duwen of laten zitten. Leid ons op de juiste weg.

Voor meer over de lezingen van vandaag: zie https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/c-cyclus-twintigste-zondag-door-het-jaar#Commentaar.

Marc Heemels is docent Exegese Oude Testament en Hebreeuws op het grootseminarie te Kerkrade en pastoor te Eygelshoven


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.