Geplaatst op 8 november 2021

De eerste lezing: zondag 14 november 2021

Zondag 14 november | 33e zondag door het jaar B
Lezingen: Dan. 12,1-3; Ps. 16(15);  Hebr. 10,11-14.18; Marc. 13,24-32

Door: Cor Sinnema

Het eerste deel van het boek Daniël bevat avonturen van Daniël en zijn vrienden, in het tweede staan visioenen. In de Hebreeuwse Bijbel wordt Daniël tot de Geschriften gerekend en staat het tussen de boeken Ester en Ezra. In de christelijke Bijbel staat Daniël bij de profetische boeken, vanwege het laatste hoofdstuk waarin Daniël als ziener en profeet wordt gezien.

Het boek staat niet op het leesrooster van de synagoge. Op het kerkelijk leesrooster wordt behalve op het feest van de Gedaanteverandering en Christus Koning, alleen vandaag uit Daniël gelezen. Daniël is bedoeld om joden een hart onder de riem te steken in tijden van crisis en bedreiging.

Het geloof in de lichamelijke opstanding wordt nergens in de Hebreeuwse Bijbel zo duidelijk verwoord als hier in het laatste hoofdstuk: “velen van hen die slapen in het stof zullen ontwaken.” De ‘tijd van nood’ is als een tijd van barensweeën, waarna nieuw leven ontstaat. Ook in het jodendom is het geloof in de lichamelijke opstanding een belangrijk gegeven. Het wordt door Maimonides tot de ‘dertien geloofsartikelen’ gerekend.

Voor wie meer wil lezen: Daniel-12—-Rudy-Van-Moere.pdf (joods-christelijke-dialoog.nl).

Cor Sinnema is permanent diaken in het bisdom Den Bosch


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.