Geplaatst op 9 januari 2023

De eerste lezing: zondag 15 januari 2023

Zondag 15 januari 2023 | 2e zondag door het jaar A
Lezingen: Jes. 49,3.5-6; Ps. 40; 1 Kor. 1,1-3; Joh. 1,29-34

Door: Tineke de Lange

De tekst uit Jesaja die we vandaag lezen, twee dagen voor de Dag van het Jodendom, heeft als thema de roeping van de profeet. Hij is door God geroepen om het door de ballingschap geknakte volk in ballingschap te bemoedigen en terug te brengen naar het land.

Jammer alleen dat vers 4 niet gelezen wordt, want daaruit spreekt juist de tweestrijd die profeten zo eigen is. De profeet in onze tekst vindt blijkbaar weinig gehoor: ‘Vergeefs heb ik me afgemat, ik heb al mijn krachten verbruikt.’ Het lijkt alsof hij opgeeft. Maar dan zijn we getuige van de ommekeer: ‘De Heer zal me recht doen, mijn God zal me belonen.’ Onmiddellijk laat God zich weer horen om de profeet in zijn opdracht te bevestigen.

Een vergelijkbare stemmingswisseling vinden we in Psalm 40. De spreker mag arm en zwak zijn (vers 18), rampen mogen hem overkomen (vers 13), maar God heeft zijn roepen gehoord (vers 2) en daarom zingt hij het uit: een lofzang voor onze God (vers 4).

Zie voor meer achtergronden bij de lezingen van vandaag: https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/2e-zondag-dhj-A-jaar-15-1-2023.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker KRJ


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.