Geplaatst op 12 augustus 2020

De eerste lezing: zondag 16 augustus 2020

Zondag 16 augustus 20e zondag door het jaar
Lezingen: Jes. 56,1.6-7; Psalm 67; Rom. 11, 13-15. 29-32; Mat. 15, 21-38*

Door: Hein Jan van Ogtrop

Het is niet ‘per ongeluk’ dat er twee spijzigingsverhalen bij Matteüs zijn te vinden. Het heeft te maken met de verspreiding van het Koninkrijk naar Israël toe en naar de volkeren.

Dat de volkeren erbij horen, komt duidelijk naar voren in de eerste lezing. Het gedeelte dat vandaag gelezen wordt, dateert uit de tijd van de terugkeer uit de ballingschap en de wederopbouw van de nieuwe tempel. Een nieuw begin voor een kleine groep teruggekeerde ballingen. De achtergrond van deze profetische actualiteit vormen de tien Woorden op de berg Sinaï (Exodus 20). Daar staat het recht voor bevrijde mensen omschreven: ‘Ge zult… dan zal je leven!’ Jesaja borduurt daarop voort en sluit erbij aan: ‘Gedenkt de sabbat. Woord van de Heer.’

Vanaf vers 3 gaat de Heer in op een door zogeheten ‘anderen’ onterecht geopperde gedachte: wij horen er niet bij, voor ons is deze God niet bedoeld. Het is juist zijn gerechtigheid dat ze er wél bij horen. Bij de uittocht uit Egypte, de weg der bevrijding door de woestijn, trok er ook een menigte van allerlei slag met hen mee (Ex. 12,38). En later zal gelden: in de tempel (‘daar staan de zetels van het recht’, Ps. 122). Er is principieel plaats voor alle volkeren.

Voor verdere toelichting op de lezingen zie https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2014/08/08/lectionarium-17-augustus-2014/

Hein Jan van Ogtrop was o.a. plebaan van de St. Bavo Kathedraal te Haarlem en is de auteur van de serie In het leerhuis van Mattëus, In het leerhuis van Marcus en In het leerhuis van Lucas.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.