Geplaatst op 10 juli 2023

De eerste lezing: zondag 16 juli 2023

Zondag 16 juli 2023 | 15e zondag door het jaar
Lezingen: Jes. 55,10-11; Psalm 15; Rom. 8,18-23; Mat. 13,1-23

Door: Tineke de Lange

Jesaja 55 en Mattheüs 13 roepen het beeld op van het zaad dat pas kan gedijen in vruchtbare grond. Bij Mattheüs staat het zaad voor Jezus’ verkondiging over de komst van het Rijk Gods, die alleen kan ontkiemen en vrucht dragen bij wie er open voor staat.

Dat horen niet altijd eenvoudig is bewijst het citaat uit Jesaja 6,9, een merkwaardig uitspraak over niet willen zien en niet willen horen. Vandaar dat het woord ‘horen’ in Mattheüs 13 zoveel nadruk krijgt.

Ook Jesaja 55 gaat over horen en luisteren (vers 2 en 3). Na de ellende van de ballingschap belooft God het volk een nieuwe toekomst. Gods woord is als brood dat verzadigt (vers 1-2) en als de regen die neerdaalt uit de hemel en de aarde bevochtigt zodat zij zaad en brood kan geven (vers 10). ‘Gods woord’ is niet statisch, het geeft leven, het zet dingen in beweging. Dat wil zeggen: als wij mensen ernaar horen, als wij het aanvaarden en ernaar handelen. Een gedachte die de hele Bijbel doortrekt.

Meer over de parabel van de zaaier is te vinden op https://parabelproject.nl/een-harde-noot-om-te-kraken-de-geheime-betekenis-van-de-parabel-van-de-zaaier/.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de KRJ

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.