Geplaatst op 9 oktober 2022

De eerste lezing: zondag 16 oktober 2022

Zondag 16 oktober 2022, 29e zondag jaar C
Lezingen: Ex. 17,8-13; Ps. 121 (120); 2 Tim. 3,14 – 4,2; Luc. 18,1-8

Door: Willy Hoogendoorn

Mensen ervaren tegenslag in hun leven. Het volk dat uit Egypte is bevrijd doet dat ook tijdens hun moeizame tocht door de woestijn. Ze komen Amalek tegen, een ronduit vijandig volk, sterk en onoverwinnelijk, zo lijkt het.

Jozua voert het leger aan en Mozes gaat de berg op om God om hulp te vragen, maar zodra hij zijn vertrouwen verliest en zijn armen zakken, lijkt Amalek te gaan winnen. Hij heeft hulp nodig, mensen die hem moed inspreken, zijn armen ondersteunen. Zodat hij kan aandrin­gen bij God en vooral ook blijft vertrou­wen dat God hem en het volk niet aan hun lot zal overlaten. De tekst eindigt in vers 16 met de belofte dat God altijd tegen Amalek, het kwaad, zal strijden. De slechtheid van mensen zal nooit het laatste woord hebben.

Dat God luistert en zijn mensen bijstaat komt ook tot uitdrukking in het verhaal over de rechter en de weduwe die blijft aandringen: de rechter doet wat zij hem vraagt. God is er altijd en overal, maar Hij heeft wel mensen nodig die hun vertrouwen in zijn goedheid uit­spreken en die dat ook in daden willen omzetten.

Voor meer achtergronden bij de lezingen van vandaag: zie https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/wp-content/uploads/2018/05/29e-zondag-dhj-C-jaar-16-10-2022.pdf.

Willy Hoogendoorn studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam, doceert Hebreeuws en is pastoraal werker in een oecumenische gemeenschap in Leiden


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.