Geplaatst op 11 januari 2021

De eerste lezing: zondag 17 januari 2021

Zondag 17 januari 2021 | 2e zondag door het jaar B –  Dag van het Jodendom
Lezingen: 1 Sam. 3,3b-10.19; Ps. 40(39); 1 Kor. 6,13c-15a.17-20; Joh. 1,35-42

Door: Miranda Vroon-van Vugt 

De eerste lezing van het leesrooster van vandaag speelt zich af in een religieus gebouw. Samuël verblijft in de tempel, waar hij in de leer is bij Eli, de priester. In die plaats van samenkomst hoort hij een stem.

Hij denkt zijn leermeester te horen, maar het blijkt God zelf te zijn. En hij zegt: Heer, hier ben ik. In het evangelie worden de eerste leerlingen geroepen en vragen zij aan Jezus waar Hij verblijft. Zij hadden een stem gehoord, de stem van Johannes die Jezus aanwees. En zij zeggen: wij hebben de Messias gevonden. Een stem horen die je toekomst gaat bepalen. En dan antwoord geven. Weten dat je op de juiste plaats bent.

Vandaag wordt de Dag van het Jodendom gevierd. Thema van dit jaar is: Plaats van samenkomst. Mogen we allen weer op onze eigen plaats samenkomen, na corona, daar de stem horen, en zeggen: Heer, hier ben ik.

Zie voor verdere uitleg https://www.tijdschriftvoorverkondiging.org/download/2e-zondag-door-het-jaar-b-17-1-2021/ en https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2013/01/01/lectionarium-b-cyclus-tweede-zondag-door-het-jaar/

Miranda Vroon-van Vugt is geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en lid van de Katholieke Raad voor het Jodendom 

 

 


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.