Geplaatst op 11 november 2019

De eerste lezing: zondag 17 november

33e zondag (Mal 3, 19-20a; ps 98 (97) 5-6, 7-8, 9; 2 Tess 3, 7-12; Lc 21, 5-19).

Op de voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar lezen we twee verzen over het ‘einde der tijden’ uit de profeet Maleachi. Deze laatste van de zogenoemde twaalf kleine profeten noemt de dag van het laatste oordeel: “de dag die als een oven brandt.” Niets of niemand zal volgens hem aan de hitte van de zon kunnen ontsnappen. “Maar voor u, die mijn naam vreest, gaat de zon van de gerechtigheid op, en met haar vleugels brengt zij genezing.”

De psalm sluit hier op aan en zingt van het komend einde, wanneer God komt als een koning om de aarde te oordelen.

Samen vormen deze woorden de inleiding op de natuurrampen en tekenen aan de hemel die Jezus voorziet aan het einde der tijden bij de komst van de Mensenzoon. Deze zijn stereotiep voor het apocalyptische genre.

Meer gedachten over de ‘dag des oordeels’ zijn te vinden op https://www.joods-christelijke-dialoog.nl/index.php/tenach/189-maleachi-3-19-24

In de eucharistieviering van de zondag wordt eerst gelezen uit de Joodse Bijbel. Deze ‘eerste’ lezing wordt gevolgd door een psalm of lofzang, die hier goed bij past. Samen vormen zij een eenheid en ze worden gerekend tot het gemeenschappelijke bezit van joden én christenen. Wat leert de eerste lezing ons in relatie tot het evangelie?  


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.