Geplaatst op 11 oktober 2021

De eerste lezing: zondag 17 oktober 2021

Zondag 17 oktober | 29e zondag door het jaar B
Lezingen: Jes. 53,10-11; Ps. 33(32); Hebr. 4,14-16; Marc. 10,35-45 of 10,42-45

Door: Willy Hoogendoorn

In Marcus 10,33 nam Jezus het woord ‘mensenzoon’ in de mond. De leerlingen Jakobus en Johannes moeten daarbij blijkbaar denken aan een tekst uit Daniël (7,13-14).

Hoe er iemand als een ‘mensenzoon’ voor God komt te staan en dan… Geen lijden, geen angst of pijn… O nee! Eeuwige heerschappij, een altijddurend koningschap. Dat is fijn wegdromen op het moment dat Jezus het woord ‘mensenzoon’ in de mond neemt. Dat hij daarmee zichzelf bedoelt, begrijpen de leerlingen direct. Maar dat hij daarbij de woorden van de profeet Jesaja (53,10-11) in gedachten heeft, ontgaat hen ten ene male.

Jezus betrekt het lijden van de lijdende figuur in Jesaja 53 op zichzelf. Door over ‘de mensenzoon’ en niet over ‘ik’ te spreken houdt hij het ook op een afstand. Typisch menselijk: als je ergens heel bang voor bent probeer je het in gedachte en woord van je af te zetten. Toch zal Jezus het lijden niet uit de weg gaan. Hij zal God dienen en ondergaan wat er moet gebeuren, want daarvoor is hij onderweg naar Jeruzalem. Dan zullen de leerlingen zien wat het betekent om God te dienen en alles te doen wat nodig is om Gods boodschap gestalte te geven in deze wereld. Kunnen zij dat aan?

Zie voor verdere toelichting op de lezingen van vandaag https://www.bijbelhuiszevenkerken.be/blog/2018/10/21/lectionarium-b-cyclus-negenentwintigste-zondag-door-het-jaar/

Willy Hoogendoorn studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam, doceert Hebreeuws en is pastoraal werker in een oecumenische gemeenschap in Leiden.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.