Geplaatst op 11 december 2022

De eerste lezing: zondag 18 december 2022

4e Zondag van de advent Jaar A | 18 december 2022
Lezingen: Jes. 7,10-14; Ps. 24(23); Rom. 1,1-7; Mat. 1,18-24

Door: Tineke de Lange

Het is crisis in het kleine staatje Juda. ‘Broederstaat’ Israël en buurman Syrië proberen Juda over te halen een coalitie te vormen tegen het machtige Assyrië. Dat lukt niet goedschiks, dus proberen ze het kwaadschiks. Terwijl hun troepen door Juda trekken zit koning Achaz in Jeruzalem te beven van angst. Wat moet hij doen?

Het antwoord komt van de profeet Jesaja. Die roept namens de Heer, de God van Israël, de koning op niet bang te zijn en niet toe te geven aan zijn collega-koninkjes. Maar Achaz vertrouwt de profeet en daarmee de Heer niet. Wanneer Jesaja hem uitdaagt een teken van de Heer te vragen komt hij met de vrome smoes dat je de Heer niet op de proef mag stellen. Het geduld van de profeet (en van de Eeuwige) is hiermee op. Wil Achaz geen teken vragen? Dan zal hij een teken krijgen! En wat voor teken: een jonge vrouw is zwanger en zal een kind zal baren dat zij de naam Immanuël, ‘God-met-ons’ zal geven. Hoop in de donkere tijden – zie hiervoor het vervolg van Jesaja 7 – en uitzicht op een koning die met God zal zijn.

Binnen de context van het boek Jesaja ligt het voor de hand Immanuël te identificeren met Hizkia, de zoon en opvolger van Achaz. Die zal wel  luisteren naar profeet en God (Jesaja 36-39) en toont zich daarmee een ware afstammeling van David. Maar deze Immanuël-figuur, dit beloofde kind, lijkt uit te stijgen boven deze Hizkia; zie Jesaja 11. Geen wonder dus dat Mattheüs de woorden van Jesaja aan Achaz doet klinken in zijn verhaal van hoop en verlossing.

Voor meer over Jesaja 7: zie https://www.joods-christelijke-dialoog.nl/index.php/tenach/696-jesaja-07-10-17 en voor nadere toelichting bij eerste lezing en evangelie: https://www.kerknet.be/bijbeldienst-bisdom-brugge-vzw/inspiratie/cyclus-vierde-zondag-van-de-advent.

Tineke de Lange is exegeet en beleidsmedewerker voor de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.